Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés az izomtömeg növeléséért

Súlyzós edzés az izomtömeg növeléséért

Az erősítő, súlyzós edzés egyik fontos célja általában az izmok méretének növelése. Azonban a fizikai megterhelés katabol, az izmokat bontó hatást idéz elő: az izomszövet sejtjeit túlterheljük, a szervezetünknek energiára van szüksége, melyhez az izmok bontásával jut hozzá. A katabol hatást megfelelő táplálkozással, az edzés utáni kiadós, magas fehérje-, és szénhidráttartalmú étkezéssel ellensúlyozhatjuk.

Az edzés alatti túlterhelés következtében az izmok károsodnak. A szervezet az úgynevezett mikrosérülésekre szuperkompenzációval reagál: alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, a sérült izomszövet méretét növeli az újjáépítés során. Az izmok növekedése tehát nem az edzés során, hanem az edzést követő regeneráció ideje alatt megy végbe. Fontos, hogy az edzések között megfelelő mennyiségű pihenőidőt hagyjunk.

Néhány alapelv, melyekkel célszerűbbé, hatásosabbá tehetjük az edzést:
Először a főbb izomcsoportokat eddzük, utána a kisebb izomcsoportokat, illetve a segédizmokat. Szétválasztó edzés esetén (egy-egy nap csak 1-2 izomcsoportra edzünk) kezdjük a szabad súlyokkal végzett, nagyobb erőfeszítést igénylő alapgyakorlatokkal, csak ezután térjünk át az izolációra. Az izomépítéshez a nagyobb súly, és az alacsonyabb ismétlésszámú sorozatok alkalmasak. Minél magasabb az ismétlésszám, annál inkább kardio-jelleget kap az edzés. Ha külön edzünk az egyes izomcsoportokra, törekedjünk arra, hogy edzés végére teljesen kimerítsük izmainkat; a teljes testes edzésnél azonban ez kerülendő, mert túledzéshez vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ideális napszak edzéshez – létezik ilyen?

A legtöbben délután 4, és este 8 óra között végeznek súlyzós edzést: ennek oka inkább …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük