Kezdőlap » Egészséges életmód » Stresszmentes élet függőségek nélkül

Stresszmentes élet függőségek nélkül

Sajnos manapság nem kevés ember szenved a mindennapi idegeskedéstől, válik feszültté, szorongóvá a munka, családi élet, vagy egyszerűen az egész társadalmi nyomás, elvárások teljesítése terhe alatt. Általában ezek azok az okok, amiatt sok ember válik különböző függőségek rabjává. Gyakran érthető módon, képtelenek feldolgozni a világ rohamos változását, a felbolygató eseményeket, roskadoznak a sok ellátandó feladat alatt.
A rossz körülmények, stressz hatása alatt olyan dolgokra is rászánjuk magunkat, amikre nyugodtabb, kiegyensúlyozott életmód mellett nem is gondolnánk, talán még meg is vetnénk. Azonban gyakran maga a munkahely az, ami rávezet a “stresszkezelő megoldásra”. Ilyen lehet például a dohányzás. Ha egy új kolléga jön a munkahelyre, talán ez is az első munkahelye, elég gyakran kell szembesülnie azzal, hogy munkatársainak többsége rendszeresen igénybe vesz egy “cigiszünetet”, amikor kimennek, rágyújtanak, beszélgetnek. Ilyenkor úgy tűnik, egy kicsit kikapcsolódnak, a hierarchiarend is kevésbé lesz kimutatható, vagyis egy külső szemlélőnek az érződhet, hogy ez egy kifejezetten kapcsolatépítő szertartás a hosszú munkaórák között.
Bár a cigarettára talán így könnyebb rászokni, és más jellegű, mint az alkoholizmus, de ne felejtsük el, hogy a főleg férfiaknál népszerű a 8 óra leteltével pár sör legurítása a bajtársakkal. Ez hosszútávon odáig fajulhat, hogy a férfi késő este, részegen állít haza, és minél gyakrabban történik ez, annál nagyobb az esélye, hogy nem csak az alkohol szenvedélybetegévé válik, de fogyó munkabírása révén el is veszítheti állását.
Azonban a nőkre is ugyanúgy jellemző lehet a stressz alkoholba való fojtása. Bár minden este, étkezéshez egy pohár vörösbor nem nevezhető ártalmasnak, sőt, a jótékony hatásai is kimutathatóak, a folyamatos stressz miatt könnyen lehet abba a hibába esni, hogy mindig egy kicsit többet és gyakrabban iszunk.
A fontos, hogy mindig vegyük észre magunkat, tudjuk, mit miért csinálunk, és ne engedjük, hogy a kialakuló szenvedélyünk befolyásoljon. Gyógyszertárakban, bioboltokban vény nélkül kaphatunk nyugtató, ellazító és kedélyjavító készítményeket, amik közül talán a legjobbak az orbáncfű, citromfű tartalmú teák. Bár általuk nem esünk mámorba, a kedélyünk megnyugszik, közérzetünk javul és erőt kapunk feladatainkhoz. Azonkívül nagy lépés lehet előre, ha elkezdünk sportolni. Miután jól kiizzadtuk a nap idegeskedéseit, kevésbé fogunk rajtuk rágódni, jobban is alszunk majd. Miközben a test dolgozik, az agy pihen. Ne érezzük magunkat kirekesztve dohányzó kollégáink, söröző barátaink köréből, ha nekünk nincs szükségünk ilyen módon kikapcsolódni. Gondoljunk arra, hogy ez a saját életünk, és bár jelenleg nehéz a helyzet, később megbánnánk, ha káros eszközökhöz nyúlunk, gyógyulást vagy támaszt remélve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük