Kezdőlap » Egészséges életmód » Stresszhelyzetekben segíthetnek az édességek: de mi az egészséges választás?

Stresszhelyzetekben segíthetnek az édességek: de mi az egészséges választás?

A stresszes szituációkban gyakran előfordul, hogy a feszültséget kalóriadús édességek fogyasztásával próbáljuk csillapítani – ami később lelkiismeret-furdaláshoz vezethet. A szakértők szerint nem kell, hogy az édességek bűntudatot okozzanak: a finomságok, például egy csokoládészelet bizonyítottan csökkentik a stresszhormonok szintjét a vérben, és gondoskodnak a feszültség csökkentéséről. Ráadásul, hogyha kimondottan megtiltjuk magunknak a csokoládét, a stressz erősödését idézheti elő. A tartós stressz azonban testi tünetekhez vezethet, mint a fejfájás, alvászavarok, gyomorfájdalmak, tartós kimerültség és koncentrációs zavarok.

Amíg nem visszük túlzásba a nassolást, rendben van: az úgynevezett stresszevők a nehéz szituációkban ugyan több kalóriát visznek be szervezetünkbe, azonban később ezt kompenzálják. Stresszesebb életmód esetén azonban nem jelenthet megoldást, ha minden egyes alkalommal a csokoládét választjuk. Ha az édességfogyasztás időnkénti jutalom, stresszoldó helyett rendszeressé válik, hosszú távon nemcsak alakunkra, hanem egészségünkre is káros lehet.

Ha gyakran kerülünk stresszhelyzetbe, válasszuk inkább az egészséges, idegnyugtató élelmiszereket. Az olajos magvak zsírtartalma ugyan magas, azonban nagyrészt telítetlen zsírokból áll, melyek jótékony hatással vannak egészségünkre. Ha mértékkel fogyasztjuk őket, nem kell félnünk a plusz kilóktól. Stressz esetén különösen hatásos a dió, és a paradió, mivel ezek vérnyomáscsökkentő, és hangulatjavító hatással rendelkeznek; illetve a szó szoros értelmében erősítik idegeinket, mivel hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. A zöld tea is stresszcsökkentő hatású: L-teanin aminosavat tartalmaz, mely serkenti agyunkban az alfa hullámok keletkezését. Az alfa hullámok az ellazulásért, nyugodt közérzet kialakulásáért felelősek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

A táplálkozástudományi szakértők általában napi (legalább) 5 egységnyi zöldség, vagy gyümölcs fogyasztását ajánlják mindenkinek. Legtöbbünknek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük