Kezdőlap » Betegségek » Stressz okozta betegségek

Stressz okozta betegségek

A stresszelméletet kidolgozó és kérdésben szaktekintélynek számít Selye János. Őszerinte a stressz a szervezet egyféle típusú válaszreakciója, amivel az őt ért bármely ingerre reagál. Az élet elképzelhetetlen a szervezet stresszreakciói nélkül. Mérsékelt stressz segíti a problémamegoldást. De viszont ha túl sok stresszt halmozunk fel akkor a szervezet képtelen lesz alkalmazkodni a helyzethez. Ez kimeríti a szervezetet, lelki zavarokhoz és pszichikai betegségekhez is vezethet. Az idegműködés legelterjedtebb zavara a neurózis. Ez általában kisgyermekkorban alakul ki. Ez az agykéreg idegsejtjeinek funkcionális túlterhelése okozza. Ez főleg a tanulási, családi, nevelési problémákkal kapcsolatos.

A neurózis okozza a következő betegségeket:
Neuraszténia – rendszerint a gátlási folyamatok túlfeszültségének, vagyis az önkontroll elvesztésének a következménye. Az ilyen ember fokozottan ingerlékeny, lobbanékony, türelmetlen, nyüzsgő, ellentmondást nem tűrő. Hamarabb kifárasztja a munka, főképp a szellemi unka, időnként teljes apátiába esik, fáj a feje, álmatlanságban szenved. Az ilyen ember hol elvörösödik, hol elsápad, végtagjai kihűlnek, viszket a bőre.
Kényszeres neurotikus állapot – Kényszeres neurotikus állapotban állandó kételyek jelentkeznek a saját cselekedetek helyeslésével kapcsolatban )p. kikapcsoltam-e a gázt, becsuktam-e az ajtót, az ilyen ember fél az egyedülléttől, sötétségtől, katasztrófáktól. Enyhe formában egészséges embereknél is jelentkezhet kimerültségnél. A beteg tudatába akarata ellenére emlékek, félelmek, vonzalmak tolulnak, sőt kényszeres cselekedetek is előfordulnak. A beteg tudja, hogy ezek szükségtelenek és értelmetlenek, de képtelen megszabadulni tőlük.

Hisztéria- az érzelmek elnyomják a józan gondolkodást. A hisztériás ember reakciói nem felelnek meg a külső ingereknek. A kedélyállapot erősen változó. A hisztériás roham alatt a beteg sí vagy nevet és nagyon mozgékony.
Pszichaszténia – az érzelmi és értelmi teljesítmények veleszületett fáradékonysága illetve erőtlensége, ingadozó volta; tünetei nagyjából egyeznek a neuraszténia tüneteivel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük