Kezdőlap » Látnivalók » Stonehenge

Stonehenge

A Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az Egyesült államokbeli Wiltshire megyében, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra.
Stonehenge-ben több építési szakasz különböztethető meg; egyik-másik között több mint ezer év telt el. Az építkezés első szakaszában Kr. e. 3100 körül ásták a kör alakú árkot. Ezen kívül helyezkedett el az ún. Friar’s Heelstone, a sarokkő, belül körös körül mélyedések, melyekben egykor elhamvasztott holttestek maradványait őrizték. Később kék rézgálicköveket helyeztek el az árkon belül két koncentrikus gyűrűben.

Kr. e. 1800 körül ezeket a köveket eltávolították, és Stonehenge már abban az elrendezésben állt, amelyben ma is látható. Az építkezés második szakaszában a hatalmas, szürke mészkőtömböket kör alakban állították fel, ezeket pedig faragott fedőkövek tartották össze. A kövek egyenként mintegy 4 tonna súlyúak, származási helyük pedig a dél-walesi Preseli-hegység, ami 390 km-re található Stonhenge-től. A legbelső kört, az oltárt patkó alakú kőépítmény vette körül, két-két élére állított kőtömb egy fedőlapot tartott. A kék rézgálicköveket a különböző nemzedékek többször átrendezhették. Néhány közülük napjainkban önálló patkóalakzatot képez, egy másik csoport a mészkövek gyűrűjén belül meredezik. Stonehenge nem nevezhető sem primitívnek, sem véletlenszerűnek, mert a kövek elrendezése a térbeliség iránti feltűnő érzékről tanúskodik. Kutatók gyakran rámutattak arra is, hogy az építők meglepő matematikai ismeretekkel rendelkeztek, és a létesítményt csillagászati megfigyelő helyként használhatták, valószínűleg a holdfogyatkozások kiszámítása céljából.

A néphit Stonehenge-t gyakran a kelta druidákkal hozza kapcsolatba, akik élénk érdeklődést tanúsítottak a csillagászat iránt. De a kőgyűrű a kelták idejénél jó két évezreddel korábban épült, és ha nekik a II. – V. században közük is volt Stonehenge-hez, biztosan állítható, hogy nem ők voltak az építők. Habár Stonehenge céljának és építési helyének okáról az évszázadok során sok elmélet látott napvilágot, mindmáig a titok fátyla borítja milyen spirituális célt szolgálhatott az építmény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük