Kezdőlap » Fitnesz » Sporttal a hátfájás ellen

Sporttal a hátfájás ellen

Sporttal gyógyítani a hátfájást: elsőre nem hangzik túl biztatóan. Gyakran mégis ez a megoldás a problémákra. A panaszok enyhítéséhez legtöbbször nem elég a hát kímélése, hanem arra van szükség, hogy megerősítsük a hátizmokat. Ha kíméljük őket, az izmok gyengülnek, és ez súlyosbíthatja a hátfájást – kialakul az ördögi kör.

Fontos tehát, hogy a rendszeres testmozgás által a tartóizmok, és a hátizmok megerősödjenek, így az sem okoz kellemetlen panaszokat, ha esetenként hibásan terheljük őket. Egy kutatás is megerősítette a feltételezéseket: a 60 000 megkérdezett nő, és férfi közül az ülőmunkát végzők 64%-a hátfájástól szenvedett. A tünetmentes 36% életmódjában egy közös pont volt: mindannyian edzették hátizmainkat. A szakértők szerint nem szükséges megerőltetnünk magunkat a sporttevékenység során, a rendszeres testmozgás intenzitástól függetlenül megfelelő módszer a hátfájás megelőzéséhez.

A hátproblémák 85%-a ártalmatlan természetű: pontosabban az orvos nem találja az okot, nincs szükség intenzív terápiára, vagy operációra: néhány hét sport, esetleg passzív terápiával (például masszázzsal) kiegészítve, és máris újból örömünket lelhetjük a mozgásban. Fontos azonban, hogy az edzést lépésről lépésre, fokozatosan kezdjük el, különben ahelyett, hogy javulást érnénk el, a sérülésveszélyt kockáztatjuk. Ha a súlyzós edzést választjuk, fontos tudnivaló, hogy nemcsak a széles hátizmok, hanem a középső, illetve a mély hátizmok, és a törzsmerevítő izmok edzésére is szükség van ahhoz, hogy enyhítsünk a panaszokon. Az összetett mozgásformák, például az úszás, kitűnő választást jelentenek. Erős hátfájás esetén kérjünk segítséget szakértőtől a megfelelő mozgásforma kiválasztásában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük