Kezdőlap » Betegségek » Sportfüggőség

Sportfüggőség

A sport egészséges, élettel tölti meg a testet és a szellemet. Azonban néhányan hajlamosak túlzásba vinni: sportfüggőségben szenvednek.
Kortól és nemtől függetlenül, aki egy teljesítménysportot – triatlon, futás, biciklizés – túlzott mértékben űz, a sportfüggőség veszélye fenyegeti. Egy tanulmány során 1089 atlétát vizsgáltak, a sportpszichológus szerint 4,5%-ukat veszélyeztette a sportfüggőség. A fiatal atlétáknál, és azoknál, akik már évek óta edzenek, különösen nagy a betegség rizikója.

A korábbi tudományos vizsgálatokkal szemben a tanulmány készítői különbséget tettek a sportfüggőség, és a sportfüggőség kialakulásának veszélye között. A sportfüggők nem törődnek a testük által adott jelekkel, és akár a pokoli fájdalmak ellenére is folytatják. A sportfüggőség egy másik jele a szociális elmagányosodás: az érintetteket az sem érdekli, ha a házasságuk felbomlik, a környezetüket nem is veszik tudomásul, mivel a sport az elsődleges az életükben. A teljesítménysport válik központi motívummá: a szokás kontrollálja az embert, nem fordítva. Az alkoholistákhoz hasonlóan elvonási tünetek is előfordulhatnak. Egyfajta depresszív hangulat jelentkezik a megvonás esetén, belső nyugtalanság vagy akár álmatlanság kíséretében. A szakértők egyetértenek abban, hogy a sportfüggőknek terápiára van szükségük.

Más a helyzet azoknál a sportolóknál, akiket csak veszélyeztetettként határoztak meg. Ők még nem veszítették el a kontrollt, figyelnek a testi tünetekre. A pontos határokat a normál viselkedésű, becsvágyó sportolók és a sportfüggőség által veszélyeztetettek között azonban nehéz meghatározni.
Az úgynevezett másodlagos sportfüggőség gyakran evészavarok formájában lép fel. A sportot űző egyén az alakja és a súlya ellenőrzésére vagy megváltoztatására kiemelt figyelmet fordít. Ez a zavar főleg fiatal nőket érint, akik elégedetlenek az alakjukkal, akkor is, ha normál vagy alacsony testtömeg-indexszel (BMI) rendelkeznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük