Kezdőlap » Fitnesz » Sport várandósan

Sport várandósan

Aki szívesen sportol, várhatóan a terhesség ideje alatt sem szeretne lemondani róla. Mi az, ami megengedett ebben az időszakban?

Azoknak a várandós nőknek, akik aktívak szeretnének maradni, mindenképpen konzultálniuk kell orvosukkal a sportolási lehetőségekről, még akkor is, ha a futás vagy úszás a terhesség első heteiben problémamentesen űzhető. Hogy hányadik hétig folytatható a sporttevékenység, egyénileg változik. Egy veszélyeztetett terhesség esetén például az orvosi tanácsadás feltétlenül szükséges.

A terhesség jelentős mértékű átállást jelent a női test számára. A sport és a mozgás ezért ne legyen megterhelő, inkább kisebb intenzitású, erősítő jellegű. Amennyiben a sporttevékenység során a várandós nő jól érzi magát, és megfelelően tud gazdálkodni az erejével, általában minden rendben van. Azonban a figyelmeztető jelek megjelenésénél – fej-, vagy mellkasi fájdalom, izomgyengeség – azonnal abba kell hagyni a sportolást. Kétségek felmerülése esetén mindenképpen tartsunk szünetet, vagy térjünk át kevésbé megterhelő, nyugodtabb mozgásformákra.

A séta vagy a Nordic Walking könnyű, nem megterhelő mozgásformát jelentenek. Növekvő testsúllyal és a nagyobb hassal az olyan sportok, mint az úszás és a biciklizés, szintén kellemesek lehetnek, mivel a testsúlyunkat nem kell folyamatosan tartanunk.
Sokan szenvednek a terhesség utolsó hónapjaiban hát-, és tarkó környéki fájásoktól. Sokszor a lábak is duzzadttá válnak. Célzott edzéssel, az izomzat erősítésével ezek a terhesség alatti tipikus panaszok megelőzhetőek. A várandós nőknek kifejlesztett tréningek sok fitness-stúdióban és egészségcentrumban elérhetőek.

A medence izomzatát is ajánlott már a terhesség kezdetétől célzott gyakorlatokkal erősíteni. A szülésre felkészítő kurzusok és a speciális, várandós nőknek szóló jógaórák is ezeket az izmokat célozzák meg. Ezek lelkileg is felkészítenek a szülésre, és segítenek a félelmet megszüntetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg. Szériaedzés Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük