Kezdőlap » Látnivalók » Spitzbergák történelme

Spitzbergák történelme

Szigetvilág a sarkkörön túl , az északi szélesség 74-81. és a keleti hosszúság 10-35. foka között. Területe 62 000 km2. Több mint 1000 szigetből áll. Őslakossága nincs. A Spitzbergák a tőlük délre fekvő Medve-szigettel együtt alkotják Norvégia Svalbard közigazgatási körzetét 62 050 km2, amelynek élén a norvég király által kinevezett kormányzó áll. A kormányzó székhelye a Longyearbyen nevű kb. 1000 lakosú település. 1920-ig a szigetvilág senki földje volt. 1920-ban több európai ország, valamint az Egyesült Államok és Japán képviselői Párizsban egyezményt írtak alá, amelyben elismerik Norvégia felségjogait a Spitzbergákon. Az egyezményt aláíró országok polgárainak na norvégokkal egyenlő joguk van gazdasági és tudományos tevékenységet folytatni a szigetvilágban.

Norvégia kötelezte magát arra, hogy a Spitzbergákon nem létesít katonai támaszpontot, nem használja fel a területet katonai célra. Hivatalosan 1925-ben nyilvánították a Spitzbergákat Norvégia részének. A szigeteken jegesmedve, sarkiróka, szarvas, pézsmaökör él, a környező vizekben sok a tőkehal és a fóka. Gleccserek és hómezők borítják, területének vizei az enyhe időjárás miatt szinte egész évben hajózhatóak. A szigetvilág élőlényei főleg a medvék védettek. A szigetvilágot felfedezett idők elején főleg bálnavadászok éltek a területen. Napjainkban leginkább a szénbányászat területén dolgoznak az ottlakók. Közlekedés leginkább motoros szánon vagy kutyák vontatta szánon lehetséges. A túristák sokféle túrán vehetnek részt, melyek nagyjából 3 órás időtartamúak és viszonylag nem kerülnek sokba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük