Kezdőlap » Autó » Spanyol út-információ

Spanyol út-információ

Spanyolország éghajlata és tájai igen változatosak. Középen terül el a partvidéki tájakkal övezett fennsík, a spanyol-francia határt a Pireneusok vonulata jelzi. A partvidéken a turizmus iparággá fejlődött. Az ország fjordszerű öblökkel csipkézett északnyugati partvidéke kevésbé napos, de sokkal zöldebb, mint az ország más tájai.

A spanyol úthálózat igen jó minőségű. Bizonyos autópálya-szakaszokon és alagútban úthasználati díjat kell fizetni. A gépjárműveket különböző díjtétel-csoportok szerint osztályozzák.
A jobbkéz-szabályt alkalmazzák, kivéve az elsőbbséget élvező főútvonalakat és kereszteződéseket. A tömegközlekedési eszközöknek mindig elsőbbségük van. Tilos megállóban villamost előzni az utasok le- és felszállása közben. Lakott területen 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül, legalább két sávos utakon 100 km/h, autópályákon 120 km/h. A pótkocsis járművek legfeljebb 80 km/h sebességgel haladhatnak. A többi úton 70 km/h a pótkocsis járművek megengedett legnagyobb sebessége, más járműveké 90 km/h. A motorkerékpárok legnagyobb sebessége 40 km/h lehet.

Spanyolországban kétféle veszélyre figyelmeztető tábla létezik, mindkettő kék négyzet alakú, benne sárga vagy fehér háromszöggel. Előfordul, hogy a spanyolok kanyarodási szándékukat bal karjukkal jelzik, a jobbra fordulást magasba emelt karral, a balra fordulást lefelé tartott karral. Az előzésre hangjelzéssel is figyelmeztetni kell. 23 óra és reggel 6 óra között azonban tilos a dudálás. Tilos megállni azokon az utakon vagy utcákon, ahol három jármű nem fér el egymás mellett, valamint autóbusz- vagy villamos- megálló előtt vagy után 7 méteren belül. A sárga és zöld gyakran egyszerre világít a közlekedési lámpán, figyelmeztetve a közelgő piros jelzésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük