Kezdőlap » Egészséges életmód » Sófogyasztás és magas vérnyomás

Sófogyasztás és magas vérnyomás

Egyelőre vitatott, káros-e a túl sok só bevitele magas vérnyomás esetén. A szakértők azonban figyelmeztetnek, óvatosabban adagoljuk a kedvelt ízesítőt.

Sózhatjuk-e az ételt, és ha igen, mennyire? A magas vérnyomással küszködők gyakran bizonytalanok ebben a kérdésben. A média gyakran ellentmondásos véleményeket, ajánlásokat közvetít a témában. Egy belga tanulmány azt mutatta, nemcsak a túlzott sófogyasztás rejthet veszélyeket magában: a sószegény koszt egyaránt károsíthatja a szívet és a keringési rendszert. Sőt, a kutatások szerint a túl alacsony sóbevitel a halálozási rizikót is növeli. A szakértők mégis azt tanácsolják, legyünk óvatosak a fogyasztásával.

A népesség nagy része túl sok sót vesz magához, átlagosan tíz grammot egy nap. Hat gramm lenne ezzel szemben a maximálisan ajánlott mennyiség. Ezt az ajánlást betartani gyakran egyáltalán nem könnyű, főleg, ha gyakran kerülnek az asztalunkra félkészen vagy készen kapható ételek. Ezek általában erősen fűszerezettek, és kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaznak sót. A különféle kolbászoknak, sajtoknak is magas lehet a sótartalma.

A magas vérnyomású pácienseknek általában az orvosuk meghatározza, mekkora sómennyiséget vehetnek magukhoz. Az orvos engedélyével akár egyfajta sóhelyettesítőt, egy kálium-klorid alapú ízesítőanyagot is használhatnak az ételeikhez. A jellegzetes ízhez azonban időbe telik, mire hozzászoknak. Finomabb, és egyben egészségesebb választást jelent a friss vagy szárított fűszernövények használata, melyek különleges aromákat, ízeket adnak a fogásoknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük