Kezdőlap » Betegségek » Skizofrénia és inspiráció

Skizofrénia és inspiráció

A téboly majdnem egyidős az emberiség történetével. Időszámításunk előtt ötezer évről is tártak már fel olyan régészeti leleteket, Fúrt koponyákat, melyek azt bizonyítják, már akkor is tudták, hogy a téboly valahol a gondolatok világában gyökerezik. Más megközelítés szerint valamilyen elkövetett bűn következménye, vagy a gonosz lélek megszálló tevékenységének eredménye. Maga a Biblia is számos esetet tár elénk, melyekből arra következtethetünk, hogy az illető elmezavaráról lehet szó. Jézus földi szolgálata során számos ördöngöst gyógyított meg, egyik legismertebb példa erre a gadarai megszállott esete. A hagyomány szerint a megszállottban egy légiónyi gonosz lélek lakozott, kényszerítve áldozatát dühkitörésekre. Indián, s számos bennszülött kultúrák szent embereket láttak a ‘tébolyultakban ‘ , feltételezve róluk, hogy közeli, s különleges kapcsolatban állnak a szellem világgal.

A humanizmus és a racionalizmus korában tudományosan kezdték el vizsgálni az elmebetegeket. Egyik híres pszichiáterünk, Benedek István Arany Ketrec címmel nagyszerű könyvet írt történetéről, melyben beszámol egy általa igazgatott elmegyógyintézet életéről. Hangsúlyozza, fontos a betegekkel szembeni empátia, s a töretlen foglalkoztatás, terápiás tevékenység.A skizofrén világa egy öntörvényű rendszer, viszonylagosan szabad, a vallás, metafizika, filozófia, költészet síkján. A skizofrén lázad, maga alkotta törvényekért küzd makacsul. Napjainkban a betegek gyógyítása töretlen rehabilitációs tevékenységgel folyik. A ‘Nappali Kórházakban’ lehetőség nyílik agyagozásra, szobrászkodásra, festészetre, de aszcertív, bibliai és irodalmi csoportok is működnek, melyek fejlesztik a betegek lelkivilágát, élethez való viszonyulását, valamint lehetőséget adnak arra, hogy lelki problémáikat, gondolataikat esetleg félelmeiket kifejezzék valamilyen formában, s ezzel a bennük dúló feszültséget levezessék. Gyönyörű festmények születnek skizofrén művészek ecsetvonásai nyomán. Van Gogh tébolyában levágta a fülét, de felejthetetlen mélységű műveket hagyott maga után : Gabonaföld hollókkal, Önarckép, Olajliget .

Hogy ne menjünk messzire magyar művészek is merítettek ihletet a téboly határán: József Attila, Csontváry Kosztka Tivadar, Juhász Gyula , mind a Lélek fájdalmának, a spiritualitás tébollyal határos világának inspirált alakjai. Sajnos világunknak kiélezett füle van a borzalomra, szeretnek félni és megbotránkozni, csak kevesen látják, milyen mély lelki tartalom lakozik a tébolyult lelkekben, félelmes Csodabogarakban. Ég és Föld határán élünk mindannyian, ők talán ebből többet érzékelnek, emberek, akik segítségre és szeretetre szorulnak, s adnak, amijük van, néha mosolyt, néha könnyet, máskor meg olyan alkotásokat, amit akármilyen egészséges ember talán megközelítőleg sem tudna produkálni. Fura csodák ők egy gagyogó-értelmes világban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük