Kezdőlap » Baba-mama » Sír a baba. Mit tegyek?

Sír a baba. Mit tegyek?

Amikor a szülők végre hazavihetik elsőszülött gyermeküket a kórházból, legtöbben nagyon kétségbeesnek a rájuk szakad a felelősségtől, és a bizonytalanságtól. Az édesanya nem biztos még magában, esetleg fél attól, hogy nem tudja a gyermeke jelzéseit értelmezni, fél attól, hogy valamit rosszul csinál. Jó esetben ilyenkor még van segítő családtag, aki leveszi a vállukról rövid időre a felelősség, illetve a gyermek gondozási feladatainak egy részét, de mikor magukra maradnak az újszülöttel, akkor szembesülnek azzal, hogy bizony ez a kicsi csomag mekkora hanggal rendelkezik, és a megnyugtatása nem mindig egyszerű feladat.

A szülők ilyenkor rengeteg tanácsot kapnak, amelyek rendszerint ellentétesek, és a szakirodalom sem képvisel azonos álláspontot. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha a gyermek sír, ki kell elégíteni a szükségleteit, meg kell etetni, tisztába kell rakni, kapjon szélcseppet, és ha ezután sem nyugszik meg, hagyni kell sírni, nem szabad felvenni, mert elkényeztetjük. Vannak azonban, akik azt képviselik, hogy a gyermekek jelzésit komolyan kell venni.

Azt, hogy melyik szülői magatartást követjük, az függ a szülők nevelői attitűdjétől, azonban fontos tudnunk, hogy az anya-gyermek kapcsolat alapjait tesszük le ebben az időszakban, az újszülött- és csecsemőkorban.
Ha a baba ebben az időszakban azt szokja meg, hogy a jelzéseire, a sírására, vagy éppen a mosolyára a külvilág válaszol, és megnyugtatja, vagy visszamosolyog rá, akkor a gyermek úgy cseperedik, hogy biztos lehet abban, hogy van értelme megszólítani a „világot”, mert a „világ” kíváncsi rá. Az ilyen gyermek nyugodt, kiegyensúlyozott lesz, szívesen és sokat kommunikál, nyitott lesz az őt körülvevő környezetre.

Azonban ha a gyermek azt szokja meg, hogy felesleges bármilyen jelzést adnia, hiszen nem kíváncsi rá senki, akkor leszoktatjuk őt arról, hogy kinyilvánítsa véleményét, hogy kommunikáljon, hiszen a kezdeti próbálkozásait mi magunk folytjuk el azzal, hogy nem reagálunk rá.

Tehát ne hallgassunk a kéretlen tanácsokra, hanem hallgassunk a szülői szívükre, és ha sír a babánk igen is vegyük fel, ringassuk, énekeljünk neki, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megnyugtassuk. Nem baj, ha a gyermekünk a világ közepe a család életében, hiszen így van ez rendjén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük