Kezdőlap » Egészséges életmód » Séta, a sport kényelmesebb fajtája

Séta, a sport kényelmesebb fajtája

A tempós séta egy kímélő, pozitív egészségügyi hatásokkal rendelkező sportág. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a mindennapos, kényelmes sétáról van szó, hanem sportos, gyors járásról.
Egy gyalogtúra során az egész testünket megeddzük. A kezdő, még edzetlenebb, kevésbé sportos életmódot élő emberek számára kiváló lehetőség, hogy megtegyék az első lépéseket az egészséges élet felé. Azonban a teljesítményorientált sportolók számára is kiváló választás a gyors gyaloglás az állóképesség erősítésére az ízületeket kímélő módon.
A futás során az egyes lépések között van egy minimális, a levegőben töltött fázis, a sétánál ez kimarad. Így a lépés során fellépő, az ízületekre rótt terhelés kisebb, a mozdulat jobban kíméli a bokát, a térdet. Súlyfelesleggel küszködők számára ezért futás helyett a tempós séta a megfelelő mozgásforma.
A tempós séta pozitívan hat a szívre és a vérkeringésre, mivel egyenletes megterhelést nyújt. A rendszeres edzés tehermentesíti a szívet, mivel a vérnyomás alacsonyabb lesz. A rendszeres séta a magas vérnyomás megelőzésében is segítséget nyújt.
Hogy elegendő energiánk legyen a testmozgáshoz, a szervezet ennek megfelelően szabályozza az anyagcserét. A gyors gyaloglás a vércukor-, és vérzsírértékre pozitívan hat, ez csökkenti a 2-es típusú diabétesz, az érelmeszesedés és a túlsúly kialakulásának esélyét, ezenkívül a pluszkalóriákat is elégethetjük vele. Segít a zsírégetésben: a folyamat az egyéb aerob jellegű mozgásokhoz hasonlóan az első fél óra után indul be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük