Kezdőlap » Fogyókúra » Serkenti a kávé a zsírégetést?

Serkenti a kávé a zsírégetést?

Egy nap kávé nélkül? Sokunk számára ez elképzelhetetlen. Nem csoda, hogy számos tanulmány során vizsgálják a kutatók a fekete ital hatásait a szervezetre.
Az eredmények rendkívül ellentmondásosak. Egyes tanulmányok a mérsékelt kávéfogyasztás pozitív következményeit bizonyítják, míg mások a szervezetre gyakorolt negatív hatásait igyekeznek kimutatni.
Egyes kutatók szerint a kávé véd a cukorbetegségtől, és csökkenti a májrák esélyét. Mások azt állítják, serkenteni tudja a zsírégető folyamatokat. Tény, hogy a kávéban található összetevők aktiválják a szimpatikus idegrendszert, és elősegítik a zsírsavak felszabadulását a zsírraktárakból. Ennél a folyamatnál azonban még nem égeti el a zsírt a szervezet, csak részeire bontja. A testmozgás, sport idézi elő, hogy a felszabadult zsírsavakat energiaként használjuk fel, a szénhidrátraktárakból nyert energia mellett.
Valószínűsíthető, hogy a kávé zsírégetést serkentő hatása csak feltételekkel alakul ki. Napi három-négy csésze kávé esetén nem várhatjuk a kialakulását. Ahhoz, hogy a kávéfogyasztás a mérlegen is észrevehető legyen, a rendszeres sporttevékenység mellett átlag feletti mennyiségű kávét kellene fogyasztanunk. Ez különböző panaszokhoz vezethet, például a szívritmus-zavarok, izomremegés, nyugtalanság és álmatlanság. A kávé zsírégetőként való használata tehát nem megoldás, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás által jóval többet tehetünk a testsúlyunk tartós csökkentéséért – nem kívánt egészségügyi mellékhatások nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kisebb kihágások a diétában: kiegyensúlyozottabb táplálkozás

Egy édes praliné, néhány szem ropogós chips: szinte mindenki megenged magának időnként néhány snacket, amit …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük