Kezdőlap » Betegségek » Segítség, tejallergiás lettem!

Segítség, tejallergiás lettem!

Évről évre nő az allergiások száma. Különösen a tejallergiásoké. Ha mi is beletartozunk, alaposan szemügyre kell vennünk minden élelmiszer adalékanyagát, mielőtt megvásároljuk.

Minden alkalommal, mikor eszünk tejterméket, a test azt hiszi, hogy káros betolakodó érkezett. Az immunrendszer nagyobb sebességre hajt, hogy elhárítsa a „támadót”. Ez okozza az allergiás reakciót, amely során vegyi anyagok, mint például a hisztamin, szabadulnak fel a szervezetben. Ezen vegyi anyagok kibocsátása okozhatnak például zihálást, nehézlégzést, köhögést, rekedtséget, szorító érzést a torokban, hasfájást, hányást, hasmenést, viszkető, könnyező vagy duzzadt szemet, csalánkiütést valamint vérnyomáscsökkenést.

A tejallergia egy élelmiszer-allergia. Ez az allergiás reakció kijön általában étkezés után perceken belül, vagy pár órával később.

Bár nem gyakori szerencsére, de a tejallergia igen súlyos reakciót is okozhat, az úgynevezett anafilaxiát. Az anafilaxia kezdődhet mint a kevésbé súlyos reakció, de sajnos gyorsan súlyossá válhat. Légzési nehézségei lesznek az allergiás személynek, és úgy érzi, hogy szédül, vagy elájul. Ha nem kezelik időben, halálhoz is vezethet.

Tejallergiát gyakran összekeverik a laktóz-intoleranciával a has puffadása, hasi fájdalom miatt. Pedig a laktóz-intolerancia csupán tejcukor allergia. Mivel a laktáz nevű enzim hiányzik, aminek kellene a laktózt átalakítania a vékonybélbe felszívódó glükózzá. De mivel ez nem lehetséges, ezért a szervezet a cukrot nem képes átalakítani és hasznosítani. És ezek az emberek sem ehetnek, tejterméket, vagyis nekik sem ajánlatos enni tejterméket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük