Kezdőlap » Kert » Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. Manapság rengeteg féle műtrágyát lehet kapni, mint például: nitrogén, kálium, foszfortartalmú műtrágyák. Az alábbi pár sorban szeretnénk bemutatni önöknek a foszfor tartalmú műtrágyák hatását, alkalmazását és alapból a tudnivalókat ezekről a termékekről.

A foszfortartalmú műtrágyák alkalmazása jár a legtöbb problémával. A foszfortartalmú műtrágyák, ha finomra őrölt nyersfoszfátok, akkor nehezen oldódnak. Ha a nyersfoszfátokat ásványi savakkal feltárjuk, vízoldható készítmény jön létre.

Nyersfoszfátok csak nagyon nedves talajba valók, száraz talajra nem alkalmazható trágyaként. A sok szénsavtartalmú víz és a gyökérsavak lassan oldatba viszik. Minél finomabb por alakú a nyersfoszfát készítmény, annál hatékonyabb, mert a víz és a gyökérváladék annál nagyobb felületen éri.
A vízoldható foszforműtrágya a talajban levő kationokkal gyorsan átalakul oldhatatlan vegyületekké, ezek vándorlási készsége a talajban korlátozott, vagy nincs is. Vízoldható foszfátok jól hatnak, ha szemcsés (granulált) alakban, rétegekben vagy csíkokban helyezzük a talajba, ily módon nem érintkezik nagy felületen a talajjal.

A foszfátok csekély mozgási képessége miatt a foszfortartalmú műtrágyákat a gyökérzónához közel kell elhelyezni késő ősszel, hogy a téli csapadék oldódását elősegítse.
Forgalomban levő foszfáttartalmú műtrágyák: szuperfoszfátpor 20 %, szuperfoszfát szemcsés 18 %.
A százalékos érték vízben oldható tartalmukat jelenti. További foszfáttartalmú műtrágyák: foszforliszt 29 % és a csontliszt 26-28 %. A százalékos érték citromsavban oldható tartalmukat jelenti.

Remélhetőleg sikerült mindenkinek valamelyest hasznos információt találnia ezekben az adatokban és megkönnyíteni a kertben eltöltött időt. Ne felejtsük, hogy a trágyázással a talajunk minőségén szeretnénk javítani és ezáltal a megtermelt áru minőségét jobbítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan csíráztassunk májusban?

Májushoz érve a kerti munkákban már inkább a palánták elültetése van soron, de még azok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük