Kezdőlap » Fitnesz » Segíthet a koffein a sportteljesítmény növelésében?

Segíthet a koffein a sportteljesítmény növelésében?

A koffein szellemileg, és testileg is fittebbé tesz. Teljesítményünket a központi idegrendszerre kifejtett hatásával tudja fokozni. Javítja a koncentrációs képességünket, a reakciósebességet, késlelteti a fáradtság, kimerültség megjelenését. A teljesítmény-, és az állóképességi sportolók is hasznát vehetik. Minden mozgást az agyunk irányít: minél éberebbek vagyunk, minél jobban érezzük magunkat, fizikailag is annál jobb teljesítményt tudunk nyújtani.

A koffein további pozitív hatása, hogy a zsírszövetekből zsírsavakat szabadít fel. A zsírsavak ellátják energiával izomzatunkat, melyeknek így később kell a glikogénraktárakhoz folyamodniuk energiáért. Különösen hatásos, ha közvetlenül felkelés után fogyasztunk koffeint. Tehát elegendő egy csésze kávé, hogy növeljük a sportteljesítményünket?

A szakértők még mindig nincsenek egységes véleményen a témában. Egyesek elképzelhetőnek tartják, hogy a kávéban található egyéb összetevők gátolják a koffein hatását: a koffeintablettáknál ez a hátrány nem áll fenn.
A tanulmányok során elsősorban sportolóknál vizsgálták a koffein hatásait. Kezdőknél azonban még nem várható, hogy az élénkítő anyag nagy mértékben növelje a teljesítményt. A sportolóknak anyagcseréjüket hónapokig kell edzeniük, hogy megfelelően fel tudják használni a koffeint a céljaikra.

A fogyásban azonban kétségkívül segíthet a koffein: zsírsavakat szabadít fel, és amennyiben a kávéfogyasztás után sportolunk, a zsírsavak nem épülnek vissza a szövetekbe, hanem energiaként használjuk fel őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük