Kezdőlap » Látnivalók » Sárospataki vár

Sárospataki vár

Nem mindig kell vagyonokat áldozni egy-egy nyaralásra/kirándulásra. Belföldön is számtalan érdekességbe ütközhetünk. Temérdek történelmi erődünk és várromunk csak arra vár, hogy meglátogassuk őket és utazást tegyünk segítségükkel Magyarország történelmében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található késő reneszánszi erődítmény megmaradt részei történelmünkről mesélnek.
1534 és 1542 között kezdődött az építkezés. Perényi Péter a rezidenciáját alakította ki a vár délkeleti szegletében. Amikor aztán 1616-ban Lorántffy Zsuzsanna házasságot kötött I. Rákóczi Györggyel, akkor a Rákóczi-birtok középpontja lett. 1950 óta működik múzeum az épületben.

Itt kapott helyett a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma. A szabadságharc, a Rákóczi családhoz és magához a várhoz köthető ereklyék sorakoznak itt fel.
A vár különlegessége a reneszánsz konyha. Ilyen korú konyhát mindössze csak Léka és Fraknó várában találtak. Ráadásul itt látványkonyha is üzemel. Reneszánsz fogások készülnek, amiket mi is megkóstolhatunk.

Sárospatak már az őskorban is lakott volt, a középkorban pedig kereskedelmi központtá vált. A Tokaj-hegyaljai borvidék részeként fehér borok otthona.
Érdemes megnézni még a Vártemplomot, a Református kollégium és könyvtárat, a Képtárat, a Végardó fürdőt, a Művelődés házát és a Bodrog-parti szoborsétányt.

A Református Kollégium könyvtárát az ezerötszázas években alapították és az ország egyik legértékesebb könyvgyűjteménye található itt. A II. világháború ideje alatt, sajnos megcsappant az itt fellelhető különlegességek száma, mivel az állomány egy részét a Szovjetunióba szállították.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük