Kezdőlap » Látnivalók » Salisbury székesegyház

Salisbury székesegyház

Salisbury egy középkori kisváros, mely jó állapotban maradt fenn. Normannok alapították. Ugyan háborúkat és támadásokat éltek túl a történelmi részek, de a városvezetés jóvoltából már sok régi épület helyén boltok, bevásárlóközpontok emelkednek.

Salisbury székesegyházáról ismeretes. Háromhajós templom két kereszthajóval. Nem keverednek benne stílusok, egységes. Gyönyörű külseje számtalan művészt megihletett. John Constable többször lefestette és több regényben is megjelenik, köztük a Sarumban. A templom főhajójában található a világ legrégebbi órája. 1386-ban került a harangtoronyba.

A legenda szerint egy íj döntött arról, hogy hol épül fel a székesegyház. Richard Poore kilőtte a nyílvesszőt, mely egy szarvas halálát okozta és ahol összeesett az állat ott emelték fel az épületet. Az angol legendákban mind az íj motívum, mind a szarvas gyakori szereplő.
A várostól alig több mint 3 kilométerre található Old Sarum. Ez egy erőd és templom egyben és ötezer éves. Egykor fontos vallási központ lehetett. Később a település római megszállás alá került, ekkor a Sorviodunum nevet kapta, majd az angolszászok nevezték át Old Sarumra.

Salisbury-től nem messze található Stonehenge, az egyik legismertebb brit nevezetesség. A kőépítmény múltját ma is homály fedi, annyi biztos, hogy őskori. A többség úgy gondolja, hogy valamilyen kultikus hely lehetett.
London elérhető közelsége miatt akár egy öltőben megejthetjük mind két helyszínt, arról nem is beszélve, hogy a festői szépségű Cotswold is közel van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük