Kezdőlap » Egészséges életmód » Sáfrány: az egészséges luxusfűszer

Sáfrány: az egészséges luxusfűszer

A sáfrány évszázadok óta luxuscikknek számít: grammonkénti ára körülbelül az aranyéval egyenlő. Néhány ételféleséghez azonban elengedhetetlen a sáfrány használata, ráadásul az egzotikus fűszer egészségünkre is jótékony hatást fejt ki.
A sáfrány csípős-kesernyés ízzel rendelkezik, a fanyar aromát a picrococin nevű keserű anyagnak köszönheti. Szárítás során keletkezik benne a safranal nevű aldehid, mely a tipikus ízért felelős. A safranal mellett egyéb aromaanyagokat is tartalmaz, például izophoront. Az aranysárga szín, melyet a sáfrány az ételeknek kölcsönöz, a benne található karotinoid festékanyagnak köszönhető. Intenzív színező hatása miatt a sáfrányt régebben különböző anyagok színezésére is használták.
100 gramm sáfrány körülbelül 350 kalóriát tartalmaz. A fűszer nagyrészt szénhidrátokból áll (61,5%), ezenkívül tartalmaz vizet (11,7%), fehérjét (11,4%), zsírt (5,9%), illetve élelmi rostokat (3,9%). A sáfrány ásványi anyagokban gazdag: jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat, illetve kis mennyiségben A-, és C-vitamint.
A sáfrány egyes egészségügyi problémákra is gyógyírt jelenthet. Régebben a máj-, és szembetegségek, köszvény és asztma ellen használták. A régi görögöknél a sáfrányt görcsoldó hatása miatt a nők számára fontos gyógyszernek tartották. Egy késhegynyi sáfrány egy pohár tejjel elkeverve csillapítja a menstruációs fájdalmakat. A sáfránytea ezenkívül nyugtató hatással van a gyomorra. A safranal szerotonintartalma miatt a sáfránynak hangulatjavító hatást is tulajdonítanak, azonban ezt egyes kutatások cáfolják. A sáfrányfogyasztást azonban nem szabad túlzásba vinnünk, mivel nagy mennyiségű sáfrány szívdobogást, szédülést idézhet elő – súlyos esetben akár a központi idegrendszer bénulásához is vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

A táplálkozástudományi szakértők általában napi (legalább) 5 egységnyi zöldség, vagy gyümölcs fogyasztását ajánlják mindenkinek. Legtöbbünknek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük