Kezdőlap » Növények » Rúzsvirág

Rúzsvirág

Rendkívül mutatós, trópusi éghajlatról származó, virágzó szobanövény. Csüngő szégyenlős virág néven is ismerhetjük. A bársonylevélfélék családjába tartozik, hazánkban is igen kedvelt virág.
Virágai gyönyörű élénkpirosak, trombitához hasonlítható a formájuk. Levelei húsosak, fényesek, élénkzöldek. Csüngő növény, ezért érdemes egy függő kosárban tartani, így adja a legszebb formáját. Nem nőnek túl nagyra, maximum a hetven centiméteres magasságot érik el. A levelei tíz centiméteresek, a virágok körülbelül 5 centiméteresre nőnek.

Sok törődést igénylő, nagy odafigyeléssel nevelendő virág. Örökzöld, a fagyot nem tűri, ezért csak szobanövényként gondolhatunk rá. Eredeti élőhelyén trópusi éghajlathoz szokott. Leginkább sziklákon, és fák tetején található meg. A nedvességet és a tápanyagot nem a talajból veszi fel, hanem a levelein keresztül szívja magába az esővízből, és a páradús levegőből.
Kifejezetten szereti a fűtött helyiségeket, ezért érdemes olyan szobába helyezni, ahol mindig biztosított számára a meleg. A párás levegő kedvére is való, igyekezzünk ilyen környezetet biztosítani számára.

Tápdús talajban tartsuk, amely jól átereszti a vizet. Szereti a fényt, de a közvetlen, erős napsugárzástól óvni kell. Nem nagy vízigényű, leginkább a leveleit permetezzük, ha lehetőség van rá, akkor esővízzel. A megfelelő páratartalmat biztosítani kell számára, különben a levelei megbarnulnak, és lehullanak. A hideg, huzatos helyeket rosszul tűri, és a helyváltoztatást sem szereti. Két vagy háromévente érdemes átültetni, inkább a tavaszi időszakban. A virágzás befejeződésekor érdemes kicsit visszametszeni, ezzel serkenthetjük a gyorsabb növekedést. Egyszerűen szaporíthatjuk, ha a hajtásait elültetjük homokos talajba, és rendszeresen öntözzük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük