Kezdőlap » Növények » Rozmaring

Rozmaring

Évezredekkel a hűtőszekrények kora előtt észrevették az emberek, hogy ha őrölt rozmaringlevéllel szórják be a húst, az hosszabb ideig eláll és friss illatú marad. Mind a mai napig a húsételek kedvelt fűszere a rozmaring. Hústartósító hatása miatt azt gondolták, hogy az emlékezet fenntartását is javíthatja. Hogy a leckét könnyebben megtanulják a hajdani görög diákok, rozmaring füzért viseltek. Évszázadokkal később aztán a házastársi hűség szimbólumává vált és a temetési szertartások része is lett.

A középkorban is még számos hiedelem övezte a növényt. Úgy vélték, ha egy ifjú megérint egy hölgyet kinyílt virágú rozmaringággal, akkor szerelmesek lesznek egymásba. Párna alá is helyeztek néhány ágat, hogy elűzzék a rossz álmokat.
Az idő haladtával egyre több előnyös tulajdonsága derült ki a rozmaringnak.
Házastársunk hűsége, vagy a vizsgák sikere talán nem biztosítható a növénnyel, de elődeink jól feltételezték, hogy a húst remekül tartósítja. Emellett emésztésserkentő, mint a legtöbb fűszernövény. Fellazítja megfázáskor az orr és a légutak váladékait, valamint hatásos baktériumokkal, fertőzésekkel szemben.

Gyomornyugtatóként és váladékoldásra készítsünk főzetet. Kellemes, illatos italt kapunk, ha 1 teáskanálnyi aprított rozmaringlevelet 15 percig áztatunk egy csészényi forró vízben. 3 csészével fogyasszunk legfeljebb egy nap.
Ha fűszerként fogyasztjuk, semmiféle káros hatását nem tapasztaljuk a növénynek. Gyógyszermennyiségnyi rozmaringot azonban csak orvosunkkal egyeztetve használjunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük