Kezdőlap » Baba-mama » Röviden a babahordozásról

Röviden a babahordozásról

Évezredek óta az édesanyák és a babák ösztönös igénye a hordozás. Rohanó mindennapjainkban azonban ez egyre nehezebben kivitelezhetővé válik, hiszen szükségünk van mind a két kezünkre mindennapi teendőink elvégzéséhez. Egy jól kiválasztott hordozóeszköz a legjobb befektetés számunkra és gyermekünk számára is.

Miért fontos a hordozás? A hordozott babák kevesebbet sírnak, a testközelség megnyugtatja a babát és az édesanyát is, így megelőzhető az édesanyák gyermekágyi depressziója és mérsékelhető a babák hasfájása. Következtetésképpen kiegyensúlyozottabb lesz mind az édesanya, mind a baba. A jó babahordozó kiválasztásának jelentősége a hordozó és a baba egészsége szempontjából is fontos: a baba korának és fejlettségének megfelelő hordozó használatával elkerülhetjük a sérüléseket és a rendellenességek kialakulását a babáknál és a hátfájást a hordozó szülőnél. A hordozóeszköz kiválasztásánál vegyük figyelembe babánk életkori fejlődési sajátosságait. Fontos, hogy baba megfelelően legyen alátámasztva, térdhajlattó-térdhajlatig tartsa a hordozó. Így a klasszikus kenguruk nem ajánlottak, mivel nem megfelelő módon támasztják alá a babák csípőjét és merev a háttámlájuk.

Akár az újszülötteket is hordozhatjuk, ehhez a legkényelmesebb és legegyszerűbb eszköz a rugalmas kendő. Ezek a kendők stabilan tartják a legkisebb babákat is, mégis kényelmes az anyaméh nyugalmát igénylő dedeknek is. A rugalmas kendők 8-9 kilós babasúlyra vannak maximálisan tervezve, így ezután mindenképpen váltani kell. A karikás kendők 3,5 kilótól kb. 15 kg-ig alkalmasak elől vagy csípőn hordozásra, míg a szövött kendőkkel újszülöttkortól akár 3-4 éves korig is használhatunk elől, csípőn vagy háton is a megfelelő kötési technika elsajátításával.

A bátortalanok számára 3-4 hónapos kortól ajánlott Mei-Tai, amely speciális kötéstechnikát igényel, de könnyebben elsajátítható, mint a szövött kendők esetében. A csatos hordozók többségéhez kaphatók újszülött betétek, így ezek is alkalmasak arra, hogy születéstől kezdve felső súlyhatár nélkül hordozzunk.

Helyesen megválasztott és megfelelő technikával használt hordozóeszközzel egyszerűen és könnyen hordozhatjuk gyermekünket, kielégítve ezzel babánk és saját igényeinket is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük