Kezdőlap » Kert » Rövid ismertető a barna erdőtalajokról

Rövid ismertető a barna erdőtalajokról

Az erdők, ezek aljnövényzete és mikro flórája, melyet az erdő teremt lombozatával és az éghajlat, amely erdők elterjedését lehetővé teszi, együttesen kilúgozott talajokat hoznak létre. Az erdőavarból sok könnyen oldható, mozgékony vegyület képződik.

A nagy esők, a mozgékony oldó hatású vegyületek hatásaként az erdők alatt állandó lefelé irányuló vízmozgás van. A kilúgozási folyamatok hatásaként a talaj felső részéből a kalcium, kálium, a humuszkolloidok és a szervetlen kolloidok egy része alsóbb rétegekbe mosódik. A kilúgozott kationok helyébe a hidrogén lép, a talajok savanyúvá válása következik be. A barna erdőtalajok kémhatása tehát zömmel savanyú. Az alábbiakban bemutatjuk a különböző típusú erdőtalajokat.

Erősen savanyú erdőtalaj: Gyenge termékenységű, igen savanyú talajok. Kémhatásuk 4 pH alatt van, humusztartalmuk a felső vékony rétegben 20 %, igen kötött talajok, megművelésük nehézkes.

Agyagbemosódásos barna erdőtalaj. Tulajdonságai az előbbinél sokkal jobbnak mondhatók. Gyakran meszes talajképző kőzeten alakul ki, savanyúsága mérsékeltebb, kémhatása 5.0 – 5.5 pH. Művelése valamivel könnyebb. Tömött altalaját célszerű forgatás nélkül lazítani.

Barnaföld: Szárazabb erdőterületeken fordul elő meszes alapkőzeten. Savanyúsága és kilúgozottsága kisebb (6-6.6 pH), a feltalaj kötötten morzsás, barna, az altalaj diós-szemcsés, vörösesbarna. Fontos altípusai: a homokon képződött rozsdabarna erdőtalaj és az igen laza kovárványos barna erdőtalaj. Az utóbbiakon alma, dohány, burgonyatermesztés igen eredményesen folyik.

Csernozjom barna erdőtalaj: A legigényesebb növények termelésére alkalmas. A két fő típus az erdőtalajok és csernozjom talajok tartoznak ide. Feltalajuk morzsás szerkezetű, közömbös kémhatású.

Azon szerencsés olvasóink, akik rendelkeznek némi erdős résszel birtokukon és nem nagyon tudtak még ezekről az információkról remélhetőleg most már sikeresebben tudják érvényesíteni a kihasználatlan területüket

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük