Kezdőlap » Fogyókúra » Rosszul megítélt ételadagok: akár a fogyást is gátolhatják

Rosszul megítélt ételadagok: akár a fogyást is gátolhatják

Egy németországi kutatás eredményei szerint az étkezések során rosszabbul becsüljük meg az adagok méretét, mint gondolnánk. Gyakran a feltételezettnél jóval több kalóriát tartalmaz a tányérra szedett étel. Többet eszünk, mint amennyit szerettünk volna, anélkül, hogy tudatában lennénk. Érdekesség, hogy minél egészségesebbnek számít az adott élelmiszer, annál nagyobb az esélye, hogy a tervezettnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle.

Az első tesztsorozatban a kutatók gyerekeknek mutattak fényképeket csokoládéról, és répáról. Először csak kisebb darabok voltak a tányéron, a további fotókon az ételek mennyisége növekedett. Minél nagyobb adagról volt szó, annál gyakrabban tévedtek a becslésnél az általános iskolások: gyakran feleakkora mennyiséget tippeltek, mint amennyi valójában a tányéron volt. A második kísérletben a tanulóknak gumicukorkákat tartalmazó zacskók súlyát kellett megtippelniük. A gyerekek egyik csoportját úgy tájékoztatták, az édesség egészségtelen, a többieknek azt mondták, a gumicukor értékes omega-3 zsírsavban, és vitaminokban gazdag. A kísérleti alanyok egy része megkóstolhatta a cukorkákat a teszt előtt. Azok a gyerekek tudták a legpontosabban megbecsülni a zacskó súlyát, akik megkóstolhatták az édességet, és az “egészségtelen” gumicukrot kapták. A harmadik kísérlet során egy fitness-stúdió látogatóinak különböző mennyiségű chipset adtak. A chipsek egy részéről a kísérleti alanyokat úgy tájékoztatták, hogy azok egészségesebbek, csökkentett zsírtartalmúak. Az adagok súlyának becslése akkor sikerült a legpontosabban, amikor az egészségtudatos látogatók az “egészségtelen” variációt kapták, normál zsírtartalommal.

Az adagokat akkor tudjuk a legpontosabban megítélni, ha egészségtelennek tartunk egy élelmiszert – foglalják össze a kísérletsorozat eredményeit a kutatók. Ha a csomagoláson található feliratok szerint a termék egészséges, nagyobb az esélye, hogy a kelleténél többet fogyasztunk belőle. A zöldségekkel, gyümölcsökkel, salátával, vagy gombával kapcsolatban azonban nem jelent problémát, ha alábecsüljük a mennyiséget: mivel alig tartalmaznak kalóriát, akkor sem ártunk a vonalainknak, ha esetleg a tervezettnél nagyobb tányérral fogyasztunk el belőlük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyás kókuszolajjal

A kókuszdióból származó olajt az élet számos területén alkalmazzák, mind az étkezésben, mind a kozmetikában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük