Kezdőlap » Betegségek » Rossz hír: a rossz alvás zsugorítja az agyat

Rossz hír: a rossz alvás zsugorítja az agyat

Azok az átforgolódott éjszakák nem csak a másnapi szellemi képességeinket befolyásolják, ennél jóval nagyobb bajt is okoznak – állítja a University of Oslo legújabb tanulmánya. A rossz minőségű alvás idővel ténylegesen csökkenti az agy szürkeállományát.

A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek 147 felnőttnél, majd három és fél évvel később újabb vizsgálatnak vetették alá őket. A második vizsgálaton alaposan kikérdezték az alanyokat, mennyit alszanak, mennyi ideig tart elaludniuk, a nap folyamán mennyire fáradtak, és így tovább. Miután kiszűrték az alvás minőségét befolyásoló tényezőket, mint a testmozgás és a vérnyomás, a kutatók összehasonlították a két vizsgálat adatait. Azoknál, akik nem aludtak jól, a kutatók csökkenést véltek felfedezni a frontális kéregben, illetve az agy másik három területén, melyek a problémamegoldásra, az érvelésre és a memóriára vannak hatással.

Fontos megjegyezni, hogy ez a kapcsolat az agyzsugorodás és az alvás között nem csak azokra érvényes, akik keveset alszanak, hanem azokra is, akik általánosságban rosszul alszanak. Ez jelentheti azt, hogy túl korán ébred, rosszul alszik éjszaka, vagy valamilyen alvászavarral küszködik. Továbbá nem teljesen világos, hogy a rossz alvás következtében zsugorodik az agy, vagy az agy zsugorodása okozza a rossz alvást, vagy, hogy esetleg egy kicsit mindkettő.

Mindentől függetlenül, ha nem alszik jól valaki, akkor azzal foglalkozni kell valamilyen módon. „Ez a tanulmány jelez számomra a jó lefekvés előtti szokások és a jó alvás kérdésében. – mondja Dr. Anton Porsteinsson, az Alzheimer-kórral foglalkozó orvos, a University of Rochester Orvostudományi és Fogorvostudományi egyetemének kutatója és oktatója New Yorkban. – Az, hogy melyik a jobb, a természetes alvás, vagy az, ha gyógyszer segítségével alszunk, még megválaszolatlan. De valószínűleg az a legjobb, ha természetes módszerekkel próbálunk javítani az alvási szokásainkon.”

Valószínűleg néhány módosítást kell alkalmaznunk az életünkben a jobb alvás érdekében. Ilyen például a késő éjszakai kütyü használat mellőzése, csökkenteni kell a képernyő bámulását, kerülni a tévé melletti alvást. Javasolt teljesen elhagyni, vagy minimálisra csökkenteni a délutáni kávéfogyasztást, minden napra beiktatni némi testmozgást, és minél több időt érdemes tölteni a szabadban, természetes fényben. Mindez segít abban, hogy jobban aludjunk, és remélhetőleg az agyunkon is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük