Kezdőlap » Látnivalók » Románia

Románia

Délkelet-Európában fekszik. Területén nagyjából egyenlő arányban találhatóak 800 méternél magasabb hegyvidékek és 200-800 méter magas dombvidékek, felföldek , valamint alföldek. A Kárpátok íve szinte kettéosztja az országot. Románia nagy tájegységei közül Erdély és az Alföld peremvidéke a Kárpátok vonulatától nyugatra, a Román -alföld ( Olténia, Munténia), Moldva és Dobrudzsa délre és nyugatra helyezkedik el . A Kárpátok hágóin és szorosain ( Vörös-torony-, Gyimesi-, Békás-szoros stb. ) átvezető utak és vasutak ma már jó összeköttetést biztosítanak az egyes országrészek között. a Keletii- és Déli Kárpátokban több mint tíz csúcs magassága haladja meg a 2500 métert, legmagasabb a Fogarasi-havasokban emelkedő Moldoveanu 2544méter .

A Kárpátokat keleten és délen is dombvidékek kísérik. Moldva táblás vidékének folyói több helyen mély és széles völgyeket vágtak. A Román -alföld fokozatos lejtéssel éri el a Dunát, amelyet 15-20 km szélességben mocsaras, tavakkal teletűzdelt ártér kísér.

Románia legfontosabb folyói a Duna, a Szeret, a Prut, a Maros, az Olt, a Zsil és a Szamos. A magashegységekben az évi középhőmérséklet 5-6 celsiusfok az évi csapadékmennyiség 1200-1500 mm, a medencékben Gyergyói, Felcsiki-, Alcsiki-medence, Mezőség, Barcaság stb. a közép hőmérséklet 7-10 celsiusfok , a csapadék 600-700 mm között van . A csapadék mennyisége kelet felé csökken, Olténiában és Munténiában 550-600 mm, Dobrudzsában már a 400 millimétert sem éri el. Románia számos filmnek és történetnek a helyszíne. A történelem során Drakula gróf is feltűnik ( Havasalföldi ) fejedelem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük