Kezdőlap » Látnivalók » Római Pantheon

Római Pantheon

Róma számtalan látnivalója között meg kell említeni Szűz Mária és a Mártírok templomát. Elsősorban mauzóleum, másodsorban akár esküvők színhelye is lehet.
Az épület neve a görög minden és isten szavakból tevődik össze, tehát az összes létező isten tiszteletére építették. A XVI. században szintén népszerűek voltak a panteonok, ekkor mauzóleumi céllal emeltek ilyen épületeket.

A panteonba egy 25 méter magas előcsarnokon keresztül juthatunk be. Az oszlopcsarnokot korinthoszi oszlopok díszítik, melyek 12,5 méter magasak. Kelet-Egyiptomban munkálták meg őket és szántalpakon szállítva juttatták el az uszályokig. Kalandos út végén érkeztek meg Rómába, hogy ma is gyönyörködhessünk szépségükben.

Az Óriások terme 20 tonnás bronzkapuk mögött található. A teteje nyitott, így az esővíz be tud folyni, ezért építettek ki egy csatornarendszert, ami ezt képes elvezetni a szentélyből. A nyílást nevezik a mennyország mindent látó szemének is.

Korábban a templom belsejében lévő fülkék a római isteneknek voltak fenntartva, de miután keresztény templommá vált, ezekbe a fülkékbe különböző szenteknek berendezett kis oltárok kerültek. Raffaello sírja is itt kapott helyet, de mellette itt nyugszik még Maria Bibbiena, II. Viktor Emánuel olasz király és I. Umberto.

A Pantheon kupolája nagyobb, mint a Szent Péter-bazilikáé. A legnagyobb kupola azonban Firenzében található, a Santa Maria del Fiore-bazilika tetején. Ráadásul a Pantheon kupolája alátámasztás nélküli és a hasonszőrűek között övé a legnagyobb. Michelangelo számára pedig mintaként szolgált a vatikáni bazilika megépítésénél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük