Kezdőlap » Betegségek » Rézanyagcsere-zavarok

Rézanyagcsere-zavarok

A réz igen fontos nyomelem. Bizonyos mennyiségben az egészséges emberi szervezet szöveteiben is megtalálható. Rézanyagcsere-zavar esetén a réz hiányzik a szövetekből, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott mértékben felhalmozódik a szervezetben.

A rézanyagcsere legáltalánosabb zavara az úgynevezett Wilson-betegség, elsősorban fiataloknál fordul elő. A megbetegedés szerencsére elég ritka. A Wilson-betegség esetén a táplálékkal a szervezetbe jutó réz a beteg véréből valamilyen anyagcserezavar folytán a szövetekbe kerül, és ott nagy mennyiségben lerakódik. A lerakódott réz szöveti, idegrendszeri méreg.
A májban lerakódó réz májfunkciós-zavarokat, nagyon csúnya betegségeket okoz, például májelégtelenséget, májszövet-elváltozást, májcirrózis okoz. Ennek következtében sárgaság, majd halálos kimenetelű májkóma alakulhat ki.
És ez még nem minden! Az idegrendszerben lerakódó réz súlyos személyiség-változást, agyi károsodásokat, teljes szellemi leépülést, perifériás idegrendszeri zavarokat, izomgörcsöket, mozgásnehézséget, végtag koordinációs zavarokat idézhet elő.

Sajnos rejtetten örökölhető a Wilson-betegség. Férfiaknál gyakrabban jelentkezik, általában az ötödik-tizenötödik életév között.
Szerencsére ma már gyógyítható ez a betegség. Bár a kialakult idegrendszeri és májszöveti elváltozások nem szüntethetők meg teljesen, a betegség további előrehaladása megfelelő terápiával megakadályozható. A Wilson-betegséget sok esetben túl későn ismerik fel. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a megbetegedés viszonylag ritka. Ha tudjuk, hogy a családban előfordult már ez a betegség, és a tünetek alapján is valószínűsíthető, feltétlenül hívjuk fel erre a családorvos figyelmét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük