Kezdőlap » Baba-mama » Rendszeresség a kicsik életében

Rendszeresség a kicsik életében

A gyerekek általában 6-7 éves koruk körül kezdik el megismerni, és használni a különböző időmérő eszközöket. Az időről, és annak múlásáról alkotott fogalmaik azonban már előtte is kifejlődnek, a napok, hetek, hónapok és évszakok változását általában tapasztalati úton ismerik meg. Fontos, hogy ezt a ritmust kövessük, és a saját kis életében is meglegyenek azok a kapaszkodók, amiket még az óra ismerete nélkül is tud használni. A rendszeresség felkészíti a gyermeket a közösségi életre is, kiegyensúlyozottabb, és fegyelmezettebb lesz.

Elsőként az étkezések rendjét alakíthatjuk ki, persze nem erőszakkal, hanem az egy, másfél éves gyermek igényeit is figyelembe véve. Már ekkor megpróbálhatjuk a bölcsődei, óvodai rendhez igazítani a reggeli, ebéd, uzsonna időpontját, a vacsorát pedig más eseményekhez köthetjük, például családtagunk hazaérkezéséhez igazíthatjuk. Következetesnek kell lenni, és minden nap betartani az adott időpontokat, egy idő után a gyermek megtanul akkor éhesnek lenni, amikor enni kap. Igaz, ez kicsit talán durván hangzik, de ne sajnáljuk, mert több szempontból is előnyös lehet a rendszeres étkezés, elkerülhető a nassolás miatti felesleges tápanyagbevitel, már ha egyáltalán tápanyagnak lehet nevezni a nasikban található alkotóelemeket. Ha feltétlenül szükséges, akkor a főétkezések között csak egészséges ételt, például gyümölcsöt adjunk a gyermeknek, vagy egy nagy pohár vizet, amely szintén telíti a pocakját, de nincs benne plusz kalória. Így elkerülhető az elhízás is. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel amúgy is fontos, és a kicsik sokszor “elfelejtenek” inni.

A fürdés és lefekvés ideje is lényeges elem a mindennapokban. Ezeket is lehet órához igazítani, a lurkónak is gyakran elmondva, hogy “már este 8 óra van, ideje fürödni menni”. Rövid idő alatt hozzá lehet szoktatni, hogy saját maga induljon el a fürdőszobába, például amikor hallja az esti harangszót, vagy egy ébresztésre, jelzésre beállított mobiltelefon hangját.

Természetesen lehetnek kivételek, utazások, rokonlátogatás, amikor kissé felborul a napirend, de mindig hangsúlyozzuk, hogy ezek nem szokványos esetek, és minél előbb térjünk vissza a rendes kerékvágásba. Sokat segíthet gyermekünknek, ha már kiskorában megszokja a rendszerességet, életritmusa kiszámíthatóvá és nyugodttá válik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük