Kezdőlap » Fogyókúra » Rejtett cukrok az élelmiszerekben

Rejtett cukrok az élelmiszerekben

Ha a cukor megnevezéséről van szó, az élelmiszergyártók meglehetősen kreatívnak bizonyulnak: glükóz-fruktóz szirup, maltodextrin, édes savópor – ki képes kiigazodni közöttük? Az édesítőanyagok fontosak a gyártók számára, mivel nemcsak az édes ízért felelősek, hanem teltebbé, erősebbé teszik az ízt, javítják az állagot, tartósítanak. Nem csoda, hogy a kész vagy félkész termékek sokat tartalmaznak belőle. A fogyasztó ezt gyakran észre sem veszi, mert a sok különböző megnevezés megtévesztően hat.

Körülbelül 70 kifejezés létezik, melyek a cukrot, vagy cukorhoz hasonló egyéb édesítőanyagokat jelölik a termékek címkéin. A fogyasztónak első pillantásra fel sem tűnik, milyen sok cukrot tartalmaz a kiválasztott termék: az olyan összetevők, mint a glükózszirup, maltodextrin, savószármazék, édes tejpor, teljes tejpor, sovány tejpor a cukortartalmat jelentősen növelik.

Az olyan címkék, mint “hozzáadott cukor nélkül”, vagy “édesítetlen”, azt a benyomást keltik, hogy a termék cukrot nem, vagy csak nagyon alacsony mennyiségben tartalmaz. Azonban ezek a készítmények gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, melyeknek magas a természetes cukortartalmuk, mint az aszalt gyümölcsök, vagy a tejporok, tejszármazékok. Így például a cappuccinopor akár 40% cukrot is tartalmazhat, édes tejsavópor formájában.
A csökkentett cukortartalomra utaló címkék is gyakran hamis benyomást keltenek. A szupermarket polcán egy olyan termék mellett ami a leírás szerint “50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz”, egy olyan található, melyben – hirdetőszövegek nélkül – hasonló mennyiségű, vagy akár kevesebb cukor van.

A cukrozott üdítőitalok esetén az egy adagra vonatkozó feltüntetett cukor-, és kalóriatartalom megtévesztő lehet, hiszen nem a flakonban vagy a dobozban található folyadék mennyiségére vonatkozik, hanem például egy 2 dl-es pohárnyi italra.
A paradicsomszószokkal, salátaöntetekkel is érdemes vigyázni, hiszen a tökéletes ízhatás érdekében gyakran cukrot, édesítőanyagokat adnak hozzájuk.

A különféle mesterséges édesítőszerek az étel cukor-, és energiatartalmát csökkenthetik. Azonban, hogy a cukor tulajdonságai, melyek az ízért és a struktúráért, megmaradjanak, az édesítőszer gyakran csak a cukor kiegészítéseként szerepel a termékben, erre utal a termékleírásnál a “cukorral és édesítőszerrel” megjelölés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük