Kezdőlap » Látnivalók » Régi képviselőház

Régi képviselőház

Budapesten a régi képviselőház VIII. kerületben van (Bródy Sándor u. 8.): emeletes, eklektikus stílusú épület 1-7-1 ablaktengellyel sávozott földszinttel, benne íves nyílásokkal, köztük kapu. Emelete féloszlopokkal tagolt erőteljes kiugrású, konzolos szemöldökpárkányú ablakkal, gazdag főpárkánnyal és attikával, címerrel, MDCCCLXV évszámmal díszített. Ybl Miklós tervezte, 1865. szept. 11.–1866. ápr. 16. között épült.

Ebben az időszakban Ybl épületein – mint építésztársainak művein is – a stíluspluralizmus, azaz a stíluselemek keveredése jelentkezik. E kor építészének (1850—1910-ig) a történelmi formák egész tárháza állott rendelkezésére, és ezekből a formákból a kor felfogásának és szemléletének megfelelően válogatott. így alakult ki a historizáló eklektika.

Ez jellemzi a régi képviselőház homlokzatát is. Állítólag 800 munkás dolgozott rajta Diescher József építész vezetése mellett. Az építés állásáról az egykorú újságok naponként számoltak be, a falegyen ünnepségén az egész város lakossága részt vett, és lelkesen éltette a tervezőt és a munkásokat. Az „ideiglenes” jelleggel épült ház 35 évig szolgálta az országgyűlést, mely csak az új Országház megépülte után (1901) költözött a Duna-partra. Az épületben ezután kiállításokat, bazárokat tartottak. 1918-ban itt ült össze a Katonatanács. 1920-tól filmszínházként használták, majd a Fővárosi Statisztikai Hivatal működött benne. 1942-ben az olasz állam kapta meg.

A második világháborúban erős sérülések érik a régi képviselőházat is: 43 aknát és 3 bombát kapott, az épület 3 helyen kigyulladt a foszforos bombáktól. 1947-ben a tetőzet, a hall, a központi fűtés egy részének megjavítására intézkedtek. Az eredeti állapot helyreállítására 1955-ben tervek készültek.
Az épület az 1942-es megállapodás alapján azóta is az Olasz Intézet (Istituto Italian di Cultura per l’ Ungheria) székháza.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bahrein avagy a futamok szigete

Gyönyörű ország, ám közel sem olyan békés, mint ahogyan azt gondolnánk. Szinte nincs olyan év, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük