Kezdőlap » Egészséges életmód » Rákkeltő hatásúak az üdítőitalok?

Rákkeltő hatásúak az üdítőitalok?

Egy nemzetközi tanulmány eredményei alapján jobban tesszük, ha száműzzük étrendünkből, vagy legalábbis mérsékeljük a cukrozott üdítőitalok fogyasztását. A hasnyálmirigyrák rizikója ugyanis jelentősen emelkedik abban az esetben, ha hetente több, mint két pohárral fogyasztunk a cukortartalmú üdítőkből.

A Kínában végzett kutatásban több, mint 60 000 férfi, és nő vett részt, akiknek a kutatócsoport 14 éven keresztül nyomon követte az étkezési szokásait. Elsősorban a cukrot tartalmazó kóla, citromos és narancsos üdítő hatását vizsgálták. Azoknál, akik rendszeresen két, vagy több pohár üdítőt fogyasztottak hetente, 87%-kal magasabb volt a megbetegedés rizikója, mint azoknál, akiknél a cukrozott üdítők hiányoztak az étrendből. A nagy mennyiségű cukor növeli az inzulin koncentrációját a szervezetben, ami gyorsíthatja a rákos sejtek szaporodását – állítják a kutatók. A fruktóztartamú gyümölcslevek, melyek ugyan a kólával azonos mennyiségű cukrot tartalmaznak, a tanulmány szerint nem növelték a daganatos betegségek kockázatát.

A szakértők szerint valószínű, hogy nem kizárólag az üdítőitalok fogyasztása okozta a rákos megbetegedést. A cukrozott üdítőitalok fogyasztása gyakran összefügg az egészségtelen életmóddal. Az egyéb faktorok, például a dohányzás, a mozgáshiány, vagy a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása szintén növelik a daganatos megbetegedések rizikóját. Ezenkívül az üdítőitalok ízesítéséhez különböző formában használják a cukrot. A vizsgálat tárgyát a kukoricaszirupot tartalmazó italok képezték, hazánkban ezt azonban ritkán használják édesítésre. Egészséges életmód, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egy-egy pohár üdítőital még nem jelent egészségügyi kockázatot – azonban ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert a felesleges kilók mellett súlyosabb egészségügyi következményekkel is járhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük