Kezdőlap » Egészséges életmód » Rákkeltő gyógyteák

Rákkeltő gyógyteák

Egy német kutatási intézet különféle, a kereskedelmi forgalomban elérhető gyógyteákat, teákat vizsgált, melyeknek egy része magas pyrrolizidalkaloid értékeket mutatott. A pyrrolizidalkaloidok olyan növényi alkotórészek, melyek sokféle, világszerte előforduló növényfajtában keletkeznek, céljuk a kártevők távol tartása. Az egészségkárosító potenciálja miatt, különösen 1-2 telítetlen pyrrolizinalkaloid (a továbbiakban PA) fajta esetén, az élelmiszerekben ez az anyag nemkívánatos. Magas dózisban akár akut vesekárosodáshoz is vezethet. Állatkísérletekben kimutatták, hogy bizonyos PA típusok karcinogén, azaz rákkeltő hatással rendelkeznek.
A német kutatók váratlanul magas PA-értékeket mértek a különböző gyógyteákból és teákból származó mintákban. Mivel egy részük az állatkísérletek során talált, bizonyítottan rákkeltő hatású típus, haladéktalanul csökkenteni kell a PA-értékeket – figyelmeztet az intézet elnöke, dr. Andreas Hensel professzor.
Ehhez tartozik a gyógynövényteák és az egyéb teafajták piacra dobás előtti ellenőrzése, és annak vizsgálata, hogyan jelenhetett meg a rákkeltő anyag a termékekben.

Annak ellenére, hogy egyes esetekben a vizsgálatok magas PA-értékeket mutattak, az akut egészségkárosodás felnőttek és gyerekek esetén is valószínűtlen, amennyiben csak időnként fogyasztanak teák. Viszont, amennyiben hosszú távon, átlag feletti mennyiségben veszik magukhoz a PA-tartalmú termékeket, veszélyezteti az egészséget, elsősorban a gyerekekét, várandós nőkét és szoptató anyákét.
Az egyes minták PA-tartalma még az azonos teafajtákon belül is jelentős különbségeket mutatott, nem jelent nagyobb rizikót, ha ugyanazt a fajtát fogyasztjuk, mintha váltogatnánk a különféle gyógyteákat. A szülőknek ezért ajánlott, hogy a gyerekeiknek ne kizárólag teákat adjanak, a várandós nők és szoptatók anyák is, amennyiben rendszeresen fogyasztanak teát, váltogassák a fogyasztását egyéb italfajtákkal, elsősorban a szénsavmentes ásványvíz ajánlott.
A következő gyógyteákat vizsgálták a kutatás során: édesköménytea, köménytea, kamillatea, borsmentatea, csalántea, citromfűtea.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük