Kezdőlap » Egészséges életmód » Rákkeltő benzol a frissítő italokban?

Rákkeltő benzol a frissítő italokban?

Németországi vizsgálatok során egyes üdítőitalokban benzolszármazékokat találtak. A mérgek akár rákot is okozhatnak. A benzoésav nevű tartósítószer, és az aszkorbinsav (C-vitamin), melyet szintén a tartósításhoz, és az italok ízének javításához használnak, reakcióba lépnek egymással. A legújabb kutatások során egyes üdítőitalokban kifejezetten magas benzolszintet mértek.

Elsősorban a szénsavmentes fitness-, és wellness italokat érintette a probléma. A gyártók egy része ugyan visszavette a piacról a benzoltartalmú italokat, illetve lemondott a benzoésav használatáról, aggodalomra adhat okot, hogy a benzoésav használatát törvényileg nem szabályozzák. Az ivóvízben található körülbelül 2-6,8 mikrogramm/liter benzolt a frissítő italok jelentősen túllépik. A szakértők azt állítják, hogy a termékek nem jelentenek egészségügyi kockázatot, illetve, hogy a légzés során több benzol jut a szervezetünkbe – viszont a benzol nem tartozik az élelmiszerek összetevőihez.

A benzolképződés problémáját ugyan már 2005-ben felismerték, megoldást azonban máig nem találtak. Idáig egy kutatás sem tudta egyértelműen meghatározni, hogy milyen feltételek hatására, mekkora mennyiségben keletkezik benzol a benzoésav, és az aszkorbinsav reakciójából. Bizonyított tény azonban, hogy a benzol rákkeltő, sejtkárosító hatású, és már minimális dózisban is káros az egészségre. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az üdítőitalok vásárlásánál mindenképpen ellenőrizzük az összetevők listáját: ha a felsorolásban benzoésav (E 210), nátrium-benzoát (E 211), kálium-benzoát (E 212), vagy kalcium-benzoát (E 213) található, érdemes a terméket inkább a polcon hagyni.

A legjobb megoldás azonban, ha magunknak készítjük el a frissítőt. A cukortartalmú üdítőitalok túlzott fogyasztása nemcsak a benzol miatt egészségtelen: túlsúlyhoz, fogszuvasodáshoz vezethet, és erősíti a szomjat. Helyettesítsük őket teával, vagy szénsavmentes ásványvízzel hígított gyümölcslével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük