Kezdőlap » Látnivalók » Püspökszentlászló

Püspökszentlászló

A Mecsek keleti részén, Hosszúheténytől néhány kilométerre, murvás, köves, betonos úton közelíthető meg az ország egyik legszebb települése, Püspökszentlászló. Ez a település kb. 20 fő állandó lakóval rendelkezik, nagyon sok kulcsosház és egyéb szálláslehetőséggel fűszerezve. A falu fontos a pécsi egyházmegye számára is, mivel itt található a korábbi pécsi püspökök nyári kastélya,de erről később.

Az első meglepetés, mint említettem, maga a település megközelítése. Elsőre talán elhanyagoltnak tűnik, de néhány méter kivételével alapvet6ően jól járható ez a hegyek,dombok között kanyargó, kellően széles “szerpentin”. Az út szinte végig a Hetyey-forrás (később erről is lesz még szó) patakját követve kígyózik mind beljebb a hegyek közé.
Vadregényes, csendes és zöld minden, amerre csak megyünk és látunk. Már itt is harapni lehet a tiszta levegőt, pedig még csak az első lépéseket tettük meg a búvó csoda, a falu felé. Emberrel ritkán találkozunk, néhány bakancsos turista kivételével,kortól és nemtől függetlenül,hiszen említettem, alig húsz fő állandó lakosa van a településnek. Autó szintén ritka vendég, csak az itteni szálláshelyeket igénybe vevő néhány látogató közlekedik az egyébként békés és kihalt tájon. Néhány híd, kanyar és emelkedő, majd feltűnik az első ház, a helyiségnévtábla. Következik az első meglepetés, az első tiltó és rendelkező tábla. Egyértelmű a dolog: aki nem itt lakik, vagy nincs a faluban szállása, az csak és kizárólag gyalog mehet be a településre. Teljesen rendben van a dolog, hiszen ezt a mini csodát, ezt a nyugodt világot ne, ezt a mély csöndet ne tépjük szét az autó, autók zajával. Védve ezzel az itt lakók, az itt pihenők, kirándulók pillanatnyi nyugalmát, megadva azt az illúziót, hogy ilyen a világ! Csend van és béke.( A hozzánk nőtt mobiltelefonnal itt senki se próbálkozzon, mivel nincs térerő!!) Meleg van, de más fajta meleg, mint a városban, vagy lent a völgyben. Kellemes és szellős meleg, nem forróság. Augusztus van, a kellemetlenebb fajtájú augusztus. A nagyváros kibírhatatlanul forró, itt enyhe és bírható.

A falu 1327-1525-ig a bencések tulajdona volt, tehát már jóval előbb felépült és régebben lakott. Hiába a mostanáig megmaradt zártsága, a nehéz megközelítése, a töröknek mégis sikerült elnéptelenítenie, de az 1760-as években már ismét több mint száz lakója van, zömében német telepesek. Ezért építette gróf Esterházy Pál László akkori pécsi püspök ide az egyházmegye nyári kastélyát és emeltetett egy máig gyönyörű, csak elhanyagolt kápolnát, ami éppen felújítás alatt van. A házak takarosak, meseszépek, összhangban a csodálatos természeti környezettel, a megérdemelt nyugalommal. Sok a kiadó, kivehető szállás, az egyház is működtet itt vallási összejövetelekhez szolgáló épületeket.
A település fontos ” tartozéka ” a neve. Szent László királyunk után kapta, ezért ez a többszálú kötödés a pécsi püspökséghez. Híres és nevezetes az itteni László-napi búcsú, június 27-én, amikor megkoszorúzzák lovagkirályunk falu felett lévő szobrát. A szobor az ismert és méltán szertett arborétum felett helyezkedik el, amit 1898-ban Hetyey Sámuel, akkori pécsi püspök alapított, ami mára egy gyönyörű, hatholdas meseparkká változott, rengeteg növénnyel, fával, melyek a világ minden tájáról lettek hozatva és ide elültetve. Nagyon sok fa már több,mint száz éves! Meg kell nézni ezt a parkot, alig 20 km-re van Pécstől, de egy más világba csöppen az ember.

Az arborétum mellett bukkan elő a földből a Hetyey-forrás, melynek iható vize kellemes, hűs és nagyon finom. Még rengeteg a látnivaló, de semmi nem adja vissza azt a hangulatot, a szépséget és békét, amit kizárólag személyesen tud megtapasztalni a vándor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük