Kezdőlap » Egészséges életmód » Problémák a helyes táplálkozással: a túl nagy választék a hibás?

Problémák a helyes táplálkozással: a túl nagy választék a hibás?

A számtalan, táplálkozási tanácsadással foglalkozó cikk, könyv, TV-műsor ellenére sokak számára még mindig problémát jelent, hogy valóban egészségesen táplálkozzanak. Ez világszerte egyre nagyobb mértékben vezet elhízáshoz, és ennek következményeihez.
Miért olyan nehéz, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra? Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint az élelmiszerek túlkínálata a felelős.
Az ember évezredeken keresztül az éhezéshez szokott: szervezetünk tehát arra törekszik, hogy annyi energiát vegyen magához, amennyit csak tud, amikor van lehetőségünk enni.
Ez az evolúció által kialakult magatartás még mindig nem múlt el teljesen: ma is előfordul, hogy amikor csak lehetőségünk van rá, eszünk. A különbség azonban, hogy ma már szinte korlátlanul lehetőségünk van az evésre, és számtalan élelmiszer közül válogathatunk.
Míg régebben legtöbbször csak víz állt rendelkezésre az iváshoz, ami nem tartalmaz kalóriát, ma már más a helyzet. Hatalmas a választék a kalóriadús, cukrozott üdítőkből: ez is az elhízás egyik kiváltó oka lehet.
A szakértők azt tanácsolják, ne “egészséges” és “egészségtelen” kategóriákban gondolkodjunk, hanem inkább a mértékre ügyeljünk. Hiába mond le valaki például a gyorséttermek kínálatáról és az édességekről, ha azt az egészségesnek mondott élelmiszerek nagyobb mennyiségű fogyasztásával ellensúlyozza. Nem kell semmiről sem teljes mértékben lemondanunk, elég, ha mértéket tartunk étkezéseink során, és a súlyfelesleg kialakulásától sem kell félnünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük