Kezdőlap » Jog » Próbaidő

Próbaidő

Napjainkban egyre jobban terjed a fekete munka, illetve a munkáltatók kihasználnak minden lehetőséget, hogy a tapasztalatlan vagy pályakezdő alkalmazottat csőbe húzzák.
Az alábbiakban a próbaidő tartalmáról esik szó.

A próbaidő rendszerint a munkaszerződés megkötése utáni időszak, célja hogy a felek megismerhessék egymást. Függő jogi helyzetnek nevezzük, mert fennállása alatt bármelyik fél, azonnali hatállyal, indokolás nélkül felmondhatja a munkaszerződést /próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás/.
Ez a függő jogi helyzet megszűnik, ha a próbaidő eredményesen telik el, tehát nem a munkaviszony időtartamára vonatkozó időhatározás, hanem a munkaszerződés hatályossági feltétele. Amennyiben a munkaszerződés máshogy nem rendelkezik, a próbaidő lejárta után nem szükséges rendes szerződés megírása, a munkába lépéskor aláírt szerződés él tovább. Általában egy értékelő megbeszélés követi a próbaidő végét, amelyben a felek megbeszélik a munkával, munkakörrel kapcsolatban felmerülő esetleges kérdéseket.

A próbaidő legfeljebb három hónap. Kollektív szerződés esetén a próbaidő legfeljebb hat hónapot írhat elő. A próbaidőről szóló megállapodást csak a munkaviszony megkezdésekor, írasban történhet.
Ismételt munkaszerződés esetén a próbaidő kikötése rendeltetésellenes joggyakorlás, mivel a felek már ismerik egymást.

A próbaidő szabályozását a mindenkor érvényes Munka törvénykönyve tartalmazza.
Amennyiben a fentiek kapcsolatban kérdés merül fel, mindenképpen kérdezzük meg a munkáltatót, illetve kérjük ki szakértő segítségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük