Kezdőlap » Házfelújítás » Praktikus tanácsok felújításhoz

Praktikus tanácsok felújításhoz

A lakás felújításakor az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a gépészeti – építészeti állapotával, mivel vezetékek felújítását célszerű a színválasztás elé helyezni. Pontosabban színt választhatsz, de addig ne kend fel, míg a mester nem végzett…

Tehát az alapok: a lakás víz-, villanyhálózatával (ha van földgáz az is), valamint a nyílászárók felmérésével kell kezdeni. A funkciók kijelölése a következő feladat: a háló, dolgozó, nappali, pakolóhely, étkező hol legyen, kell-e teljes szoba a feladatra, várható-e hogy többen vagy kevesebben lesztek.
A gépészeti felújítást előzze meg a berendezés megtervezése. Amikor a funkciókat a helyiségekhez párosítottad, akkor kell megtervezned, mit és hová szeretnél tenni – legyen szó szekrényről vagy számítógépről. A tervezéskor vedd figyelembe a használathoz szükséges helyet, például, hogy le lehessen ülni az asztal mellé, vagy a gépek mellé legyen elég konnektor.

Ha tudod, hogy mit és hol szeretnél csinálni a lakásodban, vedd számba, hogy mennyi cuccod van: könyvmolyok a polcok tervezése előtt mérjenek! Cipőmániások hasonlóan. Ha sokat varrsz, ne a szekrény legtetején belül tartsd a varrógépet és így tovább…
Meglévő bútoraidat akarod használni? Rajzolj alaprajzot kockás papírra, ahol 10cm=2 kocka (1m=5mm), ugyanígy a tárgyakat is mérd és kicsinyítsd le, majd vágd ki. Sokkal egyszerűbb, mint a valóságban tologatni a tárgyakat, és nem kell hiper-szuper programok kezelését sem megtanulnod. Hátránya, hogy a neked tetsző változatot manuálisan kell elmenteni, azaz vázlatszerűen lerajzolni.

A falszínek megválasztásakor vedd figyelembe, hogy a szobaszínt a bútorok és a kiegészítők (függöny, párnák) adják! A felületek arányától függően a domináns szín 10-15%-nál ne legyen több, a kiegészítő pedig érje el a 60%-t. Elegáns a tone-in-tone megoldás: azonos szín árnyalatát használd világosabb-sötétebb árnyalatokban.
Igazán akkor sikeres a felújítás, ha a végén be is fejezed, és mindennek megtalálod a helyét!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük