Kezdőlap » Egészséges életmód » Pozitívabb testkép, kevesebb hátfájás

Pozitívabb testkép, kevesebb hátfájás

A legtöbben megtapasztaljuk életünk folyamán a hátfájást. A kiváltó okok többfélék lehetnek: a fájdalmakat előidézheti a rossz tartás, izomgyengeség, illetve a stressz, vagy az öröklött tényezők. A legújabb kutatások szerint a szubjektív testképnek is köze lehet a fájdalom kialakulásához.

Egy Németországban végzett kutatás során megállapították, hogy a testkép, tehát valakinek a szubjektív elképzelése önmagáról, egészségéről és általános állapotáról, kihat a fájdalomérzések erősségére. Aki az egészségi állapotát negatívan ítéli meg, gyakran erősebb hátfájást érez. A kutatók a tanulmány résztvevőit három szempontból kérdezték meg testképükről: egészségi állapot, fizikai hatékonyság, illetve, hogy mennyire fogadják el önmagukat. Minél negatívabb volt a válaszok alapján az összkép, annál magasabb volt az érzett fájdalmak intenzitása – számolnak be a kutatók.

A sporttevékenység mindhárom említett tényező szempontjából jót tesz: javítja az egészségi állapotot, a fizikai teljesítményt, illetve önbizalom-növelő hatású. A sportolók általában pozitív testképpel rendelkeznek, amely – a tanulmány eredményei szerint – segít nekik az esetleges fájdalmakon is túljutni. A rendszeres sport nemcsak az izmok erősítéséhez járul hozzá, hanem pszichikusan is segíthet, mivel kedvezően hat a testképünkre: így a hátfájást megelőző, illetve gyógyító hatással rendelkezhet, függetlenül attól, melyik sportágat választjuk. Az edzőtermi súlyzós edzések által kiváltott látványos izomnövekedés kifejezetten gyorsan hozzájárul a pozitív testkép kialakulásához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük