Kezdőlap » Növények » Popeye kedvence

Popeye kedvence

Perzsiából származik ez az egészséges, a gyomor takarítójának mondott növényünk, a spenót. Innen az arabok, a mórok vitték be Spanyolországba. Jelenlegi és mondhatnánk töretlen karrierjét egy Popeye nevű amerikai matróznak köszönheti, akinek a hatására az 1930-as években majdnem 40%-al nőt a spenótfogyasztás az Egyesült Államokban és világszerte. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a figura alkotói a mai napig nem árulták el, miért éppen ezt a növényt választották a sok ezer közül!

Ez a növény, mint a legtöbb természet ajándéka hozzájárul szervezetünk, egészségünk szinten tartásához. A gasztronómiai felhasználása is igen sokrétű, levestől a salátáig bárhol megállja a helyét.
Mire Jó? Talán az egyik legmagasabb K-vitamint tartalmazó zöldségféle. Fontos szerepet tölt be a máj méregtelenítésében, kedvező a hatása a csontokra, de szabályozza a vérkeringést is. Erősíti az immunrendszert,, vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, valamint magas magnézium tartalma miatt megelőzhető vele az idegfájdalom. Összetettségét mi sem bizonyítja jobban, hogy rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt sokan építik be a fogyókúrájukba.

Vastartalma is igen magas, de korán sem akkora, mint azt sokáig a köztudatban élt. Valóban jelentős mennyiség található benne, de az elterjed extrém magas tartalomért egy kutató a felelős, aki az 1870-es években egy mérési hiba eredményeként a tizedesvesszőt nem jó helyre tette. Így lett szegény spenót minden idők legnagyobb vastartalmú növénye. Bár ezt a tévhitet a modern kor tudósai már korszerű mérésekkel, bizonyítékokkal cáfolták, még mindig tartja magát ez a nézet.

A növényt általában főzelékként használjuk fel, de mint említettem salátának is kiváló, főleg vörös húsok mellé. Frissen májustól ehetjük és használhatjuk fel ételeinkbe,egészen ősz közepéig. Könnyen fagyasztható és egyszerűen feldolgozható, így folyamatosan, egész évben találkozhatunk vele az üzletek hűtőpultjain.

Egészséges, könnyen elkészíthető, igénytelen növény, melynek hatása van szervezetünk minden részére. Ne sajnáljuk magunktól ezt a vitaminbombát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük