Kezdőlap » Növények » Popey kedvence a spenót

Popey kedvence a spenót

Popey a tengerész kedvence ez a vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag levélzöldsége.
A spenót a disznóparaj félék családjába tartozó világszerte elterjedt kultúrnövény. Őshazája Közép- és Délnyugat-Ázsia. A spenót Angliában a XVI században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországon is már az 1500-as években ismert kiskerti növény volt. Az egynyári spenót a mérsékelt éghajlaton képes áttelelni.

A veteményes kertekben magról szaporítjuk és egy év alatt akár kétszer is lehet vetni. A spenót gyökere a talajban viszonylag sekélyen , 20-40 cm mélységben van. Az akár 1 méter hosszúra is megnövő szár belül üreges, ami a gyökérnyak felett eléri az 1,5–2 cm-t. A kerekded vagy tojás alakú leveleinek a csúcsa lekerekített, rendszerint nem karéjos. A magszáron a tőlevelektől különböző alakú, ún. szárlevelek fejlődnek, amiknek a csúcsa hegyes, karéjos. A termesztett fajták levélszíne a a felhasználás célja szerint az egészen világostól a sötétzöldig változhat.

A spenót termése gömbölyded makkocska, melynek felületén tüskék is előfordulnak. A mag csírázóképességét 4–5 évig is megtartja. A spenót kétlaki növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak azonban az elvirágzás után elszáradnak. A nőivarú virágok sárgászöld színűek, a levélhónaljakban nőnek, míg a hímivarúak gomolyvirágzatot alkotnak/álfüzérben állnak. A spenót szezonja májustól októberig tart, azonban jól tárolható fagyasztással és így egész évben hozzáférhető, fogyasztható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük