Kezdőlap » Betegségek » Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

A Policisztás Ovárium Szindróma (röviditve: PCOS) egy tünetegyüttes, ami több kellemetlen tünetet foglal magába, célzott kezelése nincs, ezért sokan nem is tekintik betegségnek. A név csupán egyetlen tünetre utal – a policisztás petefészekre – , ám sok tünet együttese alkotja ezt a kórképet.Találkozhatunk vele Stein-Leventhal szindrómaként is. Sok nő csak akkor szembesül ezzel a “diagnózissal”, amikor várat magára a gólya, és elkezdődnek az orvosi kivizsgálások. A tünetek között szerepelnek többek között a hajhullás, kopaszodás, az elhízás, főleg hasi tájékon (de kifejezetten vékony nők is lehetnek PCOS-ok), szőrösödés, rendszertelen vagy teljesen elmaradt menstruáció, ezzel összefüggésben rendszertelen vagy hiányos peteérés, pattanásos bőr, gyakran társul mellé inzulin rezisztencia is.

Itt megjegyzendő, hogy a petefészkeken megjelenő sok apró ciszta (policiszta) a meg nem érett és meg nem repedt tüszők felhalmozódása a petefészkeken. A diagnosztizálása azért nem könnyű, mert több tünet fennállása esetén sem gyanakodhatunk erre a “betegségre”, hiszen ezek a tünetek nagyon általánosak, főleg ha csak enyhe fokban érintik az embert, akkor előfordulhat, hogy igazándiból nem is foglalkozik vele az érintett.Kezelése célzottan nincs, a helyzeten sokat segít a megfelelő táplálkozás – ha inzulin rezisztencia is társul mellé, akkor annak megfelelő diéta – valamint a rendszeres mozgás, tehát az egészséges életmód.

Egyre gyakrabban írnak fel ilyen esetben az orvosok D vitamint, mivel több kísérlet igazolta, hogy a PCOS-ben szenvedő nők szinte kivétel nélkül súlyos D vitamin hiányban is szenvedtek. Súlyosabb esetekben lehetőség van műtéti úton eltávolítani a petefészkekről a cisztákat egy drilling nevű eljárással laparoscopiás műtét keretében. Ennek a hatása azonban nem tartós, kb. egy- másfél évig van esély a terhesség létrejöttéhez, tehát ebben az esetben is szükséges a megfelelő életmód kialakítása és fenntartása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük