Kezdőlap » Látnivalók » Pisai ferde torony

Pisai ferde torony

A pisai Campo dei Miracoli tér hemzseg a szebbnél szebb műemlékektől, mégis a ferde torony miatt keresik fel a legtöbben Pisa városát.

2001 óta lehet megmászni, ami azért nem egyszerű feladat. 294 csigalépcső, 5 fokos dőlésszöggel. Egy idő után az ember egészen beleszédül, hiszen nem elég, hogy körbe-körbe kell menni felfelé, a dőlés miatt a gravitáció sem úgy hat ránk, ahogy megszokhattuk. Mindenképpen érdemes felmászni, hiszen a látvány kárpótol.

Ajánlatos egy sétát tenni a Campo dei Miracolin. Középkor, román stílusban emelt épületek tekinthetők meg a séta alkalmával. A XX. században a folyó menti mocsarakat kiszárították és voltak olyan építmények, melyeket a folyótól távolabb szállítottak. 1871-ben tolták el a Santa Maria della Spina kápolnát. Itt látható egy tövis Krisztus töviskoszorújából.

Pisa városa kapni fog egy másik tornyot. Ez egy modern ferde torony lesz. Acélból és üvegből építik meg kb. 5 kilométerre a Campo dei Miracolitól. 57 méteres lesz és lakások valamint boltok kapnak majd benne helyet.
Máshol is futhatunk ferde tornyokba. Németországban, suurhuseni templomtorony hajlásszöge 5,19, míg a pisaié „csak” 4,95. Bolognában kettő ferde torony is akad., az egyiket még Dante is említi az Isteni színjátékban.

Ha múzeumra vágyunk, akkor a Museo dell’Opera del Duomo ajánlatos lehet. Itt lehet megtekinteni a legszebb román kori szobrokat, melyek Pisano műhelyeiben készültek. Láthatunk még a dómból származó miseruhákat és képeket is.
Ha nem próbálkoztak volna a torony megmentésével, ma már nem kereshetnénk fel, hiszen a szimulációk szerint ledőlt volna 2005-ben. Akár egy buszos körutazásra is megéri befizetni, ha szervezett kirándulásra vágyunk Pisában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük