Kezdőlap » Látnivalók » Penyige – Lekvárium

Penyige – Lekvárium

Penyige Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén található, a Szatmári-síkságon. Első írásos emlékünk a településről 1181-ből való. 1332-ben még Penge néven ismerték az emberek, majd 1435-ben Penige lett a neve, s ekkor már papja is volt a településnek. Maga a település a Domahidy család ősi birtoka volt, majd később egy ítélet miatt a falu kétharmada a Kölcsey családbelieké lett. A községtől nem messze található dűlők egyike Tompa Mihály népregéjének címében is szerepel: Sülyedés.

A településhez tartozik a Szenke-tó is, melybe egy aratás alkalmával 9 kislány fulladt meg. Az erről költött balladát a cikk végén olvashatják.

Penyige körülbelül 730 lakossal büszkélkedhet, s nem is egy nevezetességgel. Ilyen például a Lekvárium, mely az ország első szilva és lekvármúzeumaként üzemel a mai napig. Az épület egy nagyobb kereszteződésben helyezkedik el. A penyigei emberek életében évszázadok óta fontos szerepet tölt be a szilva, annak felhasználása és az abból készült termékek. A penyigei szilva a „nemtudom” szilva nevet kapta, vadon nő, hamvas-kék héja van, gondozást szinte nem igénylő, édes, sárgahúsú gyümölcs. Jó alapanyagot nyújt a szilvalekvárnak és a szilvapálinkának is. A „nemtudom” szilvából cukor és más anyagok nélkül készítik a lekvárt, mely végül még éppen kenhető állagú lesz.

A Lekvárium egyben bemutatóhelyként is szolgál a vendégeknek, ahol a lekvár főzés folyamatával és a szükséges eszközökkel – katlan, kemence – is megismerkedhetnek az arra tévedők. Emellett be van rendezve az épületben egy parasztkonyha is, a látogatók pedig mindent megtudhatnak a szilváról, a pálinka és a lekvár főzés csínjáról-bínjáról is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Union Station?

A Los Angeles-i Union Station az utolsó nagy vasútállomások egyike a vasút történetének aranykorából. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük