Kezdőlap » Látnivalók » Penyige – Helytörténeti Múzeum

Penyige – Helytörténeti Múzeum

A Penyigén található Lekvárium szomszédságában áll a község Helytörténeti Múzeuma, mely eredetileg iskolaként üzemelt és 1960-ban épült meg. A központban épült újabb, szebb iskola megépítése után ez az épület kiürült, s az öt helyiségből álló iskolában lelt új otthonra több száz tárgy.

Ezeket a „kincseket” a falu lakosai gyűjtöttek össze, adományozták a Múzeumot vezető hölgy és a falu iskolásainak segítségével. A tárgyak egyértelműen és hűen tükrözik azt, hogy mire használták, kik használták, s azt is, hogy az akkori paraszt emberek milyen szükségletekkel rendelkeztek, milyen életmódot folytattak, s hogy milyen találékonyak voltak. Fontos volt az újrahasznosítás és a szakszerűség is, s minden egyes darab „mesélni tudna”.

A múzeumi termek változatosan és figyelemfelkeltően vannak berendezve, mégis otthonosan és korhűen. Az előző századokban élő emberek élete, munkája, tárolási módszerei, mérési eszközei, gyermekek játékainak sokasága, praktikusság, világítási módok, szeretet árad a tárgyakból. Kiállítás során régi pénzérméket, fizetőeszközöket, tanszereket, régi iratokat, kalendáriumokat is láthatnak a turisták. Előkerülnek a mosáshoz használt eszközök mellett a mai vasalót helyettesítő, régmúltbeli eszközök.

A gyűjtemény otthont ad ipari termékeknek, tárgyaknak is, például a falu első „kurblis” telefonjának, lámpás rádiónak, írógépeknek, darálóknak. A hű ábrázolást és hitelességet segíti még a korabeli fényképek a penyigei nép életéről, épületekről, tevékenységekről.

A múzeum visszarepíti a látogatókat a régi időkbe olyannyira, hogy a mai rohanó világ eszközei ha nem is örökre, de pár percre feleslegesnek és elcsépeltnek tűnnek majd a modern ember számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük