Kezdőlap » Növények » Pemetefű

Pemetefű

Ez a közel 2000 ezer éves növény remek köhögés elleni orvosság és köptető. Elsőként a görög származású római Galenus volt, aki légzőszervi problémákra ajánlotta.
Jól szaporodó, kellemes aromájú növény. Könnyen gazzá is válhat, annyira könnyen nőnek magvai. Nem igényel sok vizet, jól viseli a félárnyékot és a szegény talajt. Akár tavasszal, akár ősszel is ültethetők magjai. Körülbelül 40-50 cm magasra nő. Levelei kerekek, csipkézettek és mélyen erezettek. Szürkésfehér árnyalatú az egész növényt befedő, finom szőrök miatt. Második évben virágzik csak, de már az első évben begyűjthetjük leveleit.

Egy teáskanálnyi szárított levelet egy csésze forró vízben áztassunk 10 percig. Legfeljebb napi 3 csésze fogyasztása ajánlott. Keserű ízét mézzel vagy cukorral tehetjük kellemesebbé és remek köhögéscsillapítót kapunk. A pemetefű tartalmaz olyan kémiai anyagot is, amelynek váladékoldó hatása van, ezért már hosszú idő óta használják köhögés elleni szirupokban és cukorkákban. Fogyasztását gyógyszermennyiségben mindenképpen beszéljük meg orvossal. Ha a köhögés két héten belül nem javul vagy kellemetlen tüneteket tapasztalunk, mint például gyomorbántalom vagy hasmenés, csökkentsük illetve hagyjuk abba a pemetefű alkalmazását.

A növény ártalmas hatásáról sehol sem írnak, de állatkísérletekben a véredényeket tágító hatását figyelték meg. Azt is megállapították ezek a kísérletek, hogy kis mennyiségben a szabálytalan szívritmust javítja, de nagy mennyiségben előidézi azt. Ezért két évesnél fiatalabb gyermekeknek ne adjunk pemetefüvet és idősebb korban is csak enyhébb készítmény ajánlható!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük