Kezdőlap » Házépítés » Passzív ház – mitől lesz egy ház passzívház?

Passzív ház – mitől lesz egy ház passzívház?

Miközben hazánkban még mindig a hagyományos építéstechnika dívik, jellemzően ára és elterjedtsége miatt, Európa és a világ számos táján már túlhaladottá válik. Az új technológiák és megoldások sok esetben visszanyúlnak történeti, építészeti örökségünkhöz, de sok esetben merőben új és formabontó megoldásokat hozhatnak.

Napjaink hódító és újító irányzatainak középpontjában az energiamegtakarítás áll: mindenáron csökkenteni a felmerülő hő- és energiaigényeket és ezzel párhuzamosan növelni a megújuló energiaforrások bevonásával előállításra kerülő energiamennyiséget.

Ezen házak közül kiemelkedik a passzívház, mely tőlünk nyugatabbra már nagy elismertségnek és elismertségnek örvend: Németországban és a skandináv félsziget országainak területein egyre nagyobb arányban jelennek meg az ilyen jellegű házak.

A megoldás alapját jelenti, az épületek maximális hőszigetelése és a ház friss klímáját biztosító hőcserélő rendszer.
A hőszigetelés a legújabb technológia felhasználásával több tíz centiméter vastag, szintetikus anyagokból készült szigetelőanyagokkal lép fel a környezeti hőmérséklet változásokkal ellen.

A hőcserélő rendszer jelenti azonban a legnagyobb megtakarítást az épületek által felhasznált energiaszükségletből: a benti melegebb levegőt a rendszer úgy engedi ki a szabadba, hogy az átadja energiáját a kintről érkező, hidegebb levegőnek, így a fűtési energiaszükséglet minimalizálható. A rendszer hátránya, hogy a háztartásainkban szokásos nagy szellőztetés tilos: a légcserét a hőcserélőnek kell ellátnia.

Egyes házak olyan tökéletesen üzemelnek, hogy a szobákban tartózkodó személyek és berendezések kibocsájtott hője elegendő a helyiségek melegen tartásához, akár téli időszakban is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire érdemes figyelni, mielőtt családi házat tervezünk?

Van néhány olyan szempont, amire mindenképp érdemes figyelni, és figyelembe venni, még mielőtt lázasan nekilátnánk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük