Kezdőlap » Növények » Parlagfű, mint gyógynövény

Parlagfű, mint gyógynövény

A nyári hónapokat az allergiás betegségek főszezonjának tartják. Ilyenkor virágoznak a növények köztük a parlagfű is, melyet a legfőbb allergiát okozó gyomnövénynek kiáltottak ki az elmúlt évtizedekben. De valóban a parlagfű a bűnös az allergiás betegségek növekedésért ? Sok ember számára a parlagfű csak gaz, gyom, pedig a parlagfű nem gaz, hanem gyógynövény, táplálék, és bár kevesen tudják, de fűszernövény is egyben.

A parlagfű az ősi mondák szerint az istenek eledele volt. Az őshazájában Észak-Amerikában már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként tartották számon A virágzó növény teáját a népi gyógyászatban helyi vérzések és gyomorbetegségeknél alkalmazták. A szétmorzsolt leveleit az indiánok rovarcsípésre, gyulladt sebekre helyezték. A leveliből főzetet készítettek, melyet a fejbőr lemosására, bőrbetegségek gyógyításánál használtak fel. Készítettek belőle borogatást, amit az elfertőzött sebek és szemgyulladás kezelésére használták. A parlagfűből készült tea összehúzó hatású. Használják még bélgörcs, székrekedés, hányás, mellhártyagyulladás és láz ellen is .

Azonban a természetben a parlagfű fő feladata, az volt, hogy megóvja a földet a kiszáradástól. A homokos vályogtalajt kedveli, de más területen is megtalálható. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken fordul elő. Kedveli a napfényes helyeket, ahol akár 150 cm magasra is megnőhet. A parlagfű egy nyári növény. Az íze kellemesen kesernyés. A parlagfű zöldje nem allergizál. Szárítottan porítva és szárazon tartva eláll akár évekig is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük